'OSTAVI NAM KONJE'

Đakovčani: 'Kosor, vodi si Pahora u Lipik'

prosvjed5

prosvjed5

Izvor: Cropix / Autor: Davor Glibušić

Grad Đakovo organizirao je ispred ulaza u đakovačku Državnu ergelu lipicanaca skup potpore za opstojnost te ustanove, a koji je, prema procjeni policije, okupio oko 700 Đakovčana.

Skupom, koji je protekao u mirnoj, pa i emotivnoj atmosferi, iskazano je neslaganje s vladinim prijedlogom odluke da se đakovačka ergela pripoji Hrvatskom konjogojskom centru - Državnoj ergeli Lipik, a koji je vlada predložila 23. srpnja u okviru Programa gospodarskog oporavka.

'Ovim skupom tražimo ne samo da đakovačka ergela sačuva svoju opstojnost nego i da se sjedište Hrvatskog konjogojskog centra preseli u Đakovo, u ovdašnju ergelu, za kojom je 504 godine povijesti te 204 godine organiziranog lipicanskog uzgoja. Tako će biti ispravljena nepravda koju su napravili nestručni ljudi. Ovaj skup poruka je premijerki Jadranki Kosor da nismo za rješavanje problema na ulici i nadam se da će vlada na vrijeme shvatiti i povući svoj prijedlog te da nećemo morati na masovne prosvjede i na cestu', rekao je gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković

Građanima Lipika i Pakraca poručio je da Đakovčani nemaju ništa protiv njih, a lipičkom gradonačelniku da "ne zavađa ljude i da Đakovo i Lipik nisu u nikakvom ratu".

Davor Glibušić

Davor Glibušić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Glibušić

"Ovaj skup poruka je i da se Đakovu ponovno vrati rodilište, ali da nam nakon njega i ergele sada ne odnesu i katedralu, ciglu po ciglu", rekao je Vinković

Dogradonačelnik Ivica Mandić, bivši dugogodišnji ravnatelj đakovačke ergele, podsjetio je na njenu prošlost, naglasivši kako su radnici bivšeg PIK-a Đakovo, u čijem je sastavu prije djelovala, izdvajali za njen rad i budućnost. "Prije 13 godina Ergelu smo besplatno morali prepustiti u ruke države. Zar sada to bogatstvo treba otići u Lipik?!", upitao je Mandić, dodavši da će, bude li potrebno, Đakovo pokrenuti i referendum za njenu opstojnost.

Potporu skupu dao je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, rekavši kako je đakovačka ergela stara koliko i otkriće Amerike. "Vjerujemo kako će Vlada na vrijeme shvatiti pogubnost prijedloga odluke da se Ergela Đakovo pripoji Lipiku čiju izmjenu traži i Osječko-baranjska županija", dodao je Kraljičak

Jučer započeto potpisivanje peticije za opstojnost ergele nastavljeno je i danas, na korzu i na ulazu u ergelu. Njeni potpisi bit će predani predsjedniku Sabora i premijerki na prvom jesenskom zasjedanju Sabora.

Istovremeno, kako piše Večernji list, ' skup građana' se održavao i u Lipiku, no na njemu se izrazila potpora pripajanju đakovačke ergele Lipiku.

'U najavljenoj odluci Vlade ne vidimo nikakvu politiku nego samo način da se dođe do racionalizacije unutar državnih institucija i stoga ju podržavamo. To ne znači da će Đakovo ostati bez svoje ergele. Mi ne želimo rat sa Đakovom nego suradnju', rekao je gradonačelnik Lipika Antun Haramija.

Đakovčane je pozvao da zajednički organiziraju konjički maraton prijateljstva od jednog do drugog grada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi