AKO SE UKINE ERGELA

Đakovčani će blokirati prometnice 20. kolovoza

11.08.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković danas je najavio da će organizirati blokadu svih važnijih prometnih pravaca u Slavoniji ako do 20. kolovoza Vlada RH ne odustane od odluke o ukidanju Državne ergele lipicanaca Đakova i pripajanju Hrvatskom centru za konjogojstvo

Vinković je pozvao premijerku Jadranku Kosor na radni sastanak u Đakovo na kojem će izložiti sve druge nagomilane probleme u tom gradu. 'Na jučerašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem izložili smo zahtjeve Vladi, da se odustane od sporne odluke o ukidanju ergele, da sjedište HCK bude u Đakovu i da ministar uprave Davorin Mlakar podnese ostavku zbog netočnog obrazloženja prijedloga odluke o spajanju HCK i ergele', rekao je Vinković.

Prema Vinkoviću, peticija protiv Vladine odluke broji najmanje osam tisuća potpisa, a potpisuje se, osim u Đakovu, i u drugim dijelovima Hrvatske, u Zagrebu, Sinju, Puli, Rijeci, a on kao gradonačelnik Đakova poziva udruge i u drugim gradovima da pomognu u prikupljanju potpisa.

Potporu inicijativi kojom se traži zadržavanje pravne osobnosti đakovačke ergele lipicanaca danas je dao i Savez županijskih organizacija HNS-a čiji predsjednik Ivica Mandić poručuje da Slavonci neće dopustiti ukidanje institucije važne za identitet regije. 'Još 2008. godine odlučeno je da sjedište HCK bude u Đakovu, ali je iznenada na sjednici Vlade RH odlučeno da to bude Lipik. U Đakovu smo godinama do početka 90-ih provodila selekciju svih pasmina, pa i lipicanaca, kasnije je sve prebačeno tadašnjem Hrvatskom stočarsko selekcijskom centru. Neprocjenjiva dokumentacija koju smo predali tom centru sada bi trebala pasti u ruke službenika HCK, a stogodišnji rad đakovačke ergele se zaboravlja, nećemo o tome šutjeti', ogorčen je Mandić, inače dvadesetogodišnji ravnatelj đakovačke ergele, a sadašnji dogradonačelnik Đakova.

Vinković danas nije htio odati koje će sve prometnice blokirati ako Vlada ne ukine spornu odluku. U blizini Đakova nalaze se dvije autoceste, Zagreb - Lipovac i Sredanci - Osijek te željezničke pruge Osijek - Slavonski Brod i Zagreb - Vinkovci.