VELIKI ODMOR U ZADRU

Đake zabavlja eksplozija boce sa solnom kiselinom

01.12.2008 u 14:07

Bionic
Reading

Profesor jedne zadarske srednje škole zgranut je nedavno promatrao svoje učenike koji su se za vrijeme školskog odmora zabavljali na bizaran način: uz pomoć solne kiseline izazivali su reakcije u plastičnim bocama, koje su doslovno postajale bombe i zagluš

Profesor je uskoro ustanovio da je ta zabava vrlo raširena i da učenici eksploziju i rasprskavanje solne kiseline snimaju mobitelima, nastojeći se što više približiti 'bombi'.

'Na odmoru odu u prodavaonicu i kupe Coca Colu u boci od dvije litre, solnu kiselinu i aluminijsku foliju. Kada popiju Coca Colu, uliju kiselinu u bocu, dodaju kuglice folije i čekaju kemijsku reakciju koja vrlo brzo uslijedi. Boca se doslovno izdeformira pod jakim pritiskom i uskoro bučno eksplodira, rasprskavajući sadržaj oko sebe', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju profesor, koji je i sa učenicima razgovarao o tome.

Učenička zabava u Zadru


Oni su mu rekli kako im je to zabavno i kako 'to rade i u drugim školama'.
Marko, učenik drugog razreda jedne zadarske srednje škole, idejni je začetnik takvih zabavaa svakom velikom odmoru. Rekao je da oni nikoga ne ugrožavaju, jer 'paze da to ne rade na ulici'.Učenici 'svoje' eksplozije snimaju mobitelima, a Marko objašnjava da im je ta zabava jeftinija od petardi, 'a i jače se čuje eksplozija'.