WASHINGTON - OSLO

Dačić, Thaci i Ashton nominirani za Nobela za mir

24.12.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Američki kongresmeni, članovi zastupničkih skupina za promicanje srpskih i albanskih interesa, nominirali su srpskog premijera Ivicu Dačića, kosovskog premijera Hashima Thacija te visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton za Nobelovu nagradu za mir

Ta vijest potvrđena je Tanjugu u tzv. srpskoj kongresnoj skupini, a kao razlog su navedene njihove ključne uloge u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

'Travanjski sporazum postignut uz posredovanje Catherine Ashton predstavlja ključnu i povijesnu prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo - kao i za turbulentnu regiju Balkana u cjelini', kaže se u obrazloženju nominacije, koju su Odboru za dodjelu Nobelove nagrade uputili dopredsjednici srpske skupine Ted Poe i Emanuel Cleaver zajedno s čelnicima albanske skupine u Kongresu, Eliotom Engelom i Robertom Aderholtom

Navodi se da su Dačić i Thaci jasnim raskidom s prošlošću i pronalaženjem puta ka svjetlijoj budućnosti pokazali značajnu posvećenost, hrabrost i viziju. Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rješenje, kažu kongresmeni.

Catherine Ashton je također demonstrirala izvanredno liderstvo, posvećenost i ustrajnost u posredovanju radi pronalaženja konsenzusa između dvije strane, navode kongresmeni.

'Iako predstoji težak posao na implementaciji sporazuma, Briselski sporazum predstavlja neporeciv pokazatelj istinskog povijesnog dostignuća', ocjenjuju predlagači, dodajući da dogovor šalje snažnu poruku nade i inspiracije drugima u regiji i širom svijeta, prenosi B92.

Sporazum dokazuje da se etnička mržnja može nadvladati i da se posvećeni i odvažni pojedinci mogu dogovoriti ako iskažu dobru volju i kompromis da riješe naizgled nerješive probleme.

Prema riječima kongresmena, Briselski sporazum, kojim su 'nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela'.