srbijanski šef diplomacije

Dačić: Članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije

24.01.2023 u 17:27

Bionic
Reading

Članstvo u Europskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, poručio je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić zastupnicima Europskog parlamenta koji su pozvali Srbiju na daljnje usuglašavanje njezine vanjske i sigurnosne politike s Unijom

Srbija se posljednjih mjeseci nalazi pod povećalom europske i američke diplomacije koja poziva Beograd na pridruživanje međunarodnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, te zbog stalnih napetosti s Kosovom, dok Washington i Bruxelles zajednički traže rješenje inzistirajući da Priština i Beograd postignu trajni "pravno obvezujući sporazum".

Dačić je danas u odvojenim razgovorima s eurozastupnicima ponovio da Srbija "u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unaprjeđenju svih sfera društva", te "daljnjem razvoju regionalne suradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog povjerenja i procesu pomirenja", potičući ukupan razvoj i reforme na putu ka "punopravnom članstvu u EU", priopćilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Srbijanski šef diplomacije razgovarao je sa zastupnicom Zelenih Violom fon Cramon, eurozastupnicima Demetrisom Papadakisom i Matjažom Nemecem, te s kopredsjedateljicom izaslanstva Europskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moretti.

Prema priopćenju Dačićeva ureda, njegovi sugovornici su "pozitivno ocijenili proces reformi i korake koje vlada Srbije poduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku s Unijom", ali su istodobno pozvali Beograd "na daljnje usuglašavanje vanjske i sigurnosne politike" s Bruxellesom.

Dačić je, kako se navodi, istaknuo kako Srbija "nema problem" u usklađivanju s politikama EU-a "u dijelu koji ne narušava njezine nacionalne interese".

Tema razgovora su bili i odnosi Beograda i Prištine, a naglašeno je da "samo otvoren dijalog" može biti pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rješenja.

Vezano uz Ukrajinu Dačić je eurozastupnicima rekao da Srbija "osuđuje svako kršenje međunarodnog prava", ali je istodobno istaknuo žaljenje što "pojedini europski dužnosnici inzistiraju na poštivanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji Srbija nedvojbeno podržava, a da u njenom slučaju (u odnosu na Kosovo) nema podršku" Europske unije, navedeno je u priopćenju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da je plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Vučić je u obraćanju javnosti poslije sastanka u petak s američko-europskom petorkom, a poslije razgovora s ministrima u vladi Srbije, istaknuo da mu je na stol stavljen plan koji je prihvatilo i pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo.

On je u petak, nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, što je novinarima potvrdio i posebni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

sve osim nogometa