sjednica vladE:

Plenković najavio podizanje naknada za roditelje njegovatelje te otvaranje granica za 10 zemalja. O podršci EU kaže: Na muci se poznaju junaci!

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 13:17
  • Objavljeno 28.05.2020 u 12:56
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

U četvrtak u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici počela je sjednica Vlade. Sjednicu je otvorio premijer Andrej Plenković izvještajem oko borbe protiv koronavirusa i aktivnostima Stožera civilne zaštite i čestitanjem Dana oružanih snaga HR

'U pripremama smo i za Dan državnosti koji je u subotu. Važno je da taj dan obilježimo, on najbolje odražava bilo hrvatskog naroda', rekao je uvodno.

Što se tiče plana Europske komisije za gospodarski oporavak od koronavirusa, Plenković je rekao kako su se prioriteti komisije promijenili i da je zajednička želja da se pokaže koliku ona političku volju ima. 'Komisija će dati novac koji članicama EU omogućiti brzi oporavak. Angažirati će se 1100 milijardi eura kroz sedam godina i dodatnih 750 milijardi eura, sve će se provoditi u tri stupa', rekao je Plenković i poručio kako su te odluke važne za Hrvatsku.

'Ne samo da smo osigurali po 3250 i 4000 kuna radnicima nego smo dali i doprinose. Nema težeg poteza u povijesti koji je ova Vlada učinila. Dokument Europske komisije jako je izdašan i donosi nam deset milijardi eura, to je ogroman iznos, iznos koji doseže 20 posto hrvatskog BDP-a', rekao je.

Naglasio je kako je Vlada ostvarila ogroman napredak po pitanju ulaska u Schengenski prostor i po pitanju uvođenja eura. 'Da smo u eurozoni danas puno lakše bi nosili vanjski šok pandemije', rekao je.

'Do 2027. imat ćemo duplo više sredstava nego do 2020. Nitko nam ne može pomoći kao EU, to je dokaz važnosti EU-a i tako izgleda prošireni suverenitet Hrvatske. Na muci se poznaju junaci!', istaknuo je premijer.

Nastavio je kako je ovih dana posjetio nekoliko županija i pregledao razvojne projekte: 'I u prometu, obrazovanju i kulturi imamo velike razvojne projekte, dobro je vidjeti, u kontekstu krize da se nastavlja s ulaganjima', rekao je.

  • +9
  • +6

Sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Što se tiče izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju i Zakona o socijalnoj skrbi, Plenković je rekao kako će se podignuti naknada za roditelje njegovatelje s 2500 na 4000 kuna. 'Učenici od petog do osmog razreda koji imaju zaključene četiri nedovoljne ocjene mogu na popravni, taj limit je do sada bio dvije nedovoljne ocjene. Moramo im omogućiti prolaz dalje obzirom na izvanredne okolnosti', rekao je.

Po pitanju Stožera civilne zaštite, premijer je rekao kako je napravljen plan gdje bi se izuzele zabrane prelaska granica zbog turizma, tako će u Hrvatsku moći građani iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve i Latvije te Njemačke i Poljske.

Zaključno, osvrnuo se i na zagrebački potres i sanaciju šteta, rekao je da ima 130 zahtjeva za sufinaciranjem najamnine koji će biti što prije riješeni.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako u protekla tri dana nema zaraženih koronavirusom te da imamo 96 aktivnih slučajeva. Postatak pozitivnih u odnosu na broj testiranih i dalje je u padu te iznosi 3,49 posto, a prosječna zaražena osoba imala je 51 godinu života. Postotak oporavljenih iznosi 91 posto.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova rekao je kako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća te ja zahvalio svima na trudu: Imamo funkcionalne i dobro opremljene sustave i solidarno smo organizirana država. 'Zdravstveni sustav nije bio preopterećen što je bio cilj svih mjera i što je bilo kobno u brojnim drugim državama', rekao je i poručio kako i dalje treba biti odgovoran i oprezan kako bi se čuvala postojeća situacija.

Kako bi se smanjile gužve na granicama, Božinović turistima poručuje da podatke ostave na internetskoj podstranici MUP-a 'Enter Croatia' koja će proraditi danas i biti će dostupna na brojnim jezicima.

Ministar branitelja predložio je i da se donese odluka o prijenosu 40 državnih stanova diljem zemlje na njegovo ministarsvo kako bi se u njih zbrinilu ratni invalidi. 'S ovih 40 stanova, zbrinuli smo 1824 članova obitelji smrtno stradalih, invalida i dragovoljaca Domovinskog rata', dodao je Medved.

Na dnevnom redu osim aktivnosti oko koronavirusa, Vlada će objaviti prijedlog uredbe o izmjenama Zakonu o socijalnoj skrbi, dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te izmjene Zakona o popisu u poljoprivredi.

Dodatno, objavit će se i prijedlog odoluke o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu države na Ministarstvo hrvatskih branitelja te će biti objavljen prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!