BANDIĆ O KOMEMORACIJI

'Da se digne predsjednik Tuđman, od tuge bi opet legao u grob'

22.06.2017 u 09:08

Bionic
Reading

Povodom Dana antifašističke borbe, zagrebački gradonačelnik na Mirogoju je progovorio o toj temi. 'Da se digne predsjednik Tuđman, od tuge bi opet legao u grob', kazao je komentirajući nedolazak državnog vrha na službenu komemoraciju u Brezovicu

'Sretan sam zbog današnjeg dana kao istinski hrvatski antifašist, socijaldemokrat, čovjek koji okuplja sve na čemu se temelji hrvatska država - hrvatske ljevice, nauka Stjepana Radića, ideja Ante Starčevića... Sve se može spojiti. Svatko u Hrvatskoj, bez obzira kako se zvao, tko dovodi u pitanje doprinos antifašizma nije prijatelj Hrvatske - ili ne razumije ili to radi namjerno', kazao je za N1.

Tvrdi i da onaj tko dovodi u pitanje hrvatske branitelje i prvog predsjednika doktora Franju Tuđmana, također nije prijatelj Hrvatske.

'To su dvije ishodišne točke stvaranja Hrvatske. Da nije bilo ZAVNOH-a i antifašista ne bi bilo ustava 1974., a mi se 1990. ne bismo imali od koga razdružiti. Oko toga nema mucanja i mora se biti precizan do bola. Danas sam tužan, vidio sam sedam, osam vijenaca na grobu prvog predsjednika, a na grobnici Narodnih heroja samo dva', žali se Bandić.

Zamoljen da komentira činjenicu da na komemoraciji kod Brezovice neće biti nitko iz državnog vrha, kaže: 'To je Hrvatska, raspovućena, podijeljena. Da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge. Dolazi li netko ili ne dolazi, znam da ja 17 godina dolazim i da govorim isto. Oni kalkuliraju, ja nemam oko čega, a najmanje oko onoga što je suština stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ja sam bio i ostao u svoj. Imam uzora u majci i dragom Bogu, drugog uzora nemam. Naučio sam nešto od Radića, Starčevića, Račana... Od svih ponešto. Ali ove se temelje ne smije dovesti u pitanje', kazao je.

milan bandić - biografija Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl