ZORAN MILANOVIĆ

'Da nije bilo Tita, ne bi bilo Rijeke i Istre'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 22.10.2011 16:33
  • Objavljeno 22.10.2011 u 12:59
Zoran Milanović ivan jakovčić zlatko komadina sdp kukuriku koalicija

Zoran Milanović ivan jakovčić zlatko komadina sdp kukuriku koalicija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Čelnici stranaka Kukuriku koalicije danas su u Boćarskom domu u Zagrebu predstavili građanima i simpatizerima dio svog programa Plan 21 kojime namjeravaju osvojiti vlast na predstojećim parlamentarnim izborima. Tema je bila vanjska politika i europske integracije, a nisu propustili kritizirati HDZ koji je u petak skinuo imunitet njihovu zastupniku Željku Jovanoviću zbog izgovorene riječi i na taj način opet u Hrvatsku uveo verbalni delikt

Na predstavljanju Plana 21 čelnici Kukuriku koalicije, puni optimizma, govorili su o tome što će napraviti s državom, ali su se osvrnuli i na jučerašnje događaje u Saboru obećavši da, ako oni dođu na vlast, nitko neće biti kažnjen za izgovorenu riječ. 'Ako pobijedimo, Kazneni zakon se neće mijenjati preko noći na temelju impulsa istaknutih članova stranke', rekao je predsjednik SDP-a i premijerski kandidat Zoran Milanović. Rekao je da Kukuriku koalicija jamči promjene, ne revoluciju, ne prevrat, ni udar na Ustav. 'Ne dolazimo kao osvetnici s bilo kakvom maskom', naglasio je Milanović.

Šef HSU-a Silvano Hrelja sarkastično je primijetio da su SDP-ovcu Željku Jovanoviću skinula imunitet tri znamenita čovjeka - Branko Vukelić, Berislav Rončević i Ivan Čehok - te se zapitao je li to dno dna?

HNS-ovac Radimir Čačić je primijetio da se u ovoj kampanji spominje i osjeća mržnja: 'Ali možda još i više panika, koja se HDZ-ovcima vidi u očima i ponašanju. Slojevi su se oljuštili i očistili, ima tu puno splitske rive. HDZ-u ništa nije sveto kada je ostanak na vlasti u pitanju!'

U dijelu vezanom uz temu govorili su Vesna Pusić i Neven Mimica, koji su iznijeli osnovne odrednice vanjske politike te koalicije u slučaju pobjede na izborima. U osnovi, glavnu pažnju, po riječima Vesne Pusić, planiraju posvetiti razvoju regionalne suradnje u kojoj bi Hrvatska trebala imati vodeću ulogu. Po njezinom mišljenju, Hrvatska treba pomagati put prema Europskoj uniji preostalih zemalja zapadnog Balkana. Nama u interesu je da te zemlje funkcioniraju po istim pravilima i budu stabilne jer 'nestabilnost i nesigurnost u susjedstvu utječe i na nas'. Također, ambicija Kukuriku koalicije je da Hrvatska ima proaktivnu ulogu u EU i da utjecajem nadiđe veličinu zemlje po uzoru na Finsku.

Na kraju su građani postavljali pitanja, a zanimalo ih je mnogo toga - hoće li se grčka kriza preliti u Hrvatsku, pitanje kvota i poljoprivrede te mogućnosti izlaska iz Europske unije. Na kraju je spomenut i bivši jugoslavenski vođa Josip Broz Tito. Zoran Milanović je u tom kontekstu rekao da bez Tita Rijeka i Istra danas ne bi bile dijelom Hrvatske, ali i podsjetio da ni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije dao na Tita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi