'OTVORENO' O ŠPIJUNSKOJ AFERI

Da je Ostojić omogućio civilni nadzor, znali bismo je li Petrov prisluškivan

08.01.2016 u 07:16

Bionic
Reading

Je li čelnik Mosta Božo Petrov bio pod nadzorom? Iz Mosta tvrde da jest, tehnički ministar Ranko Ostojić kaže da nije. Koliko je učinkovit nadzor našeg obavještajno-sigurnosnog sustava? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Vitomir Bijelić (načelnik Uprave Kriminalističke policije), Smiljan Reljić (bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka), Sanja Sarnavka (Kuća ljudskih prava) te Đuro Lubura (stručnjak za telekomunikacije).

„Odgovor će prvo morati dati Državno odvjetništvo koje će utvrditi okolnosti i činjenice, a koliko ja znam – praćenja nije bilo“, istaknuo je na početku emisije Vitomir Bijelić. „Gospodin Bertina je ovlašten dati invazivne i neinvazivne radnje, a na gospodinu Petrovu nije bilo takvih radnji“, ustvrdio je. Osvrnuo se i na spominjani analitički softver I2: „Riječ je o analitičkom sustavu koji analizira ranije prikupljene baze podataka, a ponavljam, g. Petrov nije bio predmetom obrade.“

Smiljan Reljić upitao se kako drugačije nazvati čovjeka koji laže, nego lažovom, misleći pritom na Ranka Ostojića. „Zasmetala me priča koju je gospodin Ostojić plasirao, da mi koji navodno dolazimo iz 'najmračnijeg doba države', kada se ona stvarala, da smo mi utjecali na stvari između Domoljubne koalicije i Mosta“, pojasnio je Reljić svoj stav. „Kada god netko treba politički timeout, izvučemo slučajeve s tajnim službama kako bi se o tome neko vrijeme pričalo“, osvrnuo se na donedavne optužbe ministra Linića kako je praćen od PNUSKOK-a.

„Malo se mistificira softver I2 koji nije bitan. Ovdje je u pitanju je li policija zatražila taj izvještaj ili nije“, rekao je Đuro Lubura i podsjetio da je 2014. promijenjen zakon koji uređuje upotrebu softvera za ispis kontakata i koji omogućuje da neke nadležne osobe mogu usmeno podnijeti zahtijev za ispisom podataka, koji tek kasnije treba podnijeti i pismeno. „OTC je dobra kontrolna točka preko koje policija i službe obavljaju svoje nadzorne aktivnosti. Trebalo je napraviti tijelo, recimo građansko, koje bi vršilo nadzor i riješile dileme u ovakvim slučajevima“, rekao je.

Sanja Sarnavka
komentirala je kako se može nadzirati rad agencija, no ako netko drugo tijelo zloupotrijebi podatke, tu njihov nadzor staje. „Gospodin Ostojić je propustio napraviti važne stvari, a to je da osigura neovisan građanski nadzor i nije slušao naše prijedloge i savjete“, komentirala je Sarnavka. „Nemate nadzor ni policije, ni USKOK-a, pa vi možete nagađati“, dodala je i istaknula kako je zanimljivo da političari, dok su u oporbi, viču da su prisluškivani, a kad dođu na vlast – ne poduzimaju ništa da sustav urede. Ipak, istaknula je da je od svih stranaka kojima su poslali upit slažu li se s osiguravanjem civilnog nadzora nad radom agencija, jedino Most odgovorio potvrdno.