ISTRAŽIVANJE

Cyber napadi prouzročili njemačkom gospodarstvu 43 milijarde eura štete

13.09.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Dvije trećine njemačkih proizvođača bili su mete cyber napada, koji su industriji najvećeg europskog gospodarstva prouzročili štete od oko 43 milijarde eura, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje

Istraživanje udruge za informatičku tehnologiju Bitkom temelji se na anketi koja je obuhvatila 503 visokorangirana menadžera i šefa osiguranja njemačkog proizvodnog sektora.

Identificiralo je široku lepezu rizika, uključujući krađu mobilnih uređaja, koju je navela trećina kompanija obuhvaćenih istraživanjem. Četvrtina njih navodi pak gubitak osjetljivih digitalnih podataka.

Rezultati pokazuju da su na cybernapade posebno osjetljive male i srednje tvrtke, okosnica njemačkog gospodarstva, iako su glavni mamac industrijski lideri

'Njemačka industrija ima u svojim redovima kompanije koje spadaju među najveće na globalnim tržištima pa je iznimno zanimljiva kriminalcima', upozorava predsjednik Bitkoma Achim Berg, pozivajući tvrtke da ozbiljnije shvate i razmjerno ulažu u internetsku sigurnost.

>>> I mladi cyber-kriminalci idu na rehabilitaciju, evo kako to izgleda

Postoje dokazi da cyber kriminalci koriste i druge tehnike kako bi uzdrmali njemačke konkurente, pokazalo je istraživanje. Tako je 19 posto ispitanika reklo da su njihovi informatički i proizvodni sustavi bili digitalno sabotirani a 11 posto njih izvijestilo je o prislušivanju komunikacija.

  • +5
Poboljšajte cyber sigurnost vašeg školarca uz ove savjete iz FBI-ja Izvor: Profimedia / Autor: NN

Njemački dužnosnici za sigurnost već dugo upozoravaju na opasnost stranih, dobro opremljenih špijunskih agencija koje koriste cyber napade kako bi ukrale sofisticirane proizvođačke tehnike, zaslužne za njemački status svjetske izvozne sile.

'Nezakoniti transfer znanja i tehnologija... masovna je pojava', konstatira Thomas Haldenwang, zamjenik predsjednika njemačke obavještajne agencije BfV (Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka).