sukob policije i torcide

Cvrtila: Kod nas je upotreba vatrenog oružja puno rigoroznija nego u nekim dijelovima Europe, a Ameriku nećemo uopće spominjati

22.05.2022 u 16:19

Bionic
Reading

Stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila komentirao je u nedjelju incident koji se u u subotu kasno navečer dogodio na autocesti u kojem je došlo do sukoba Torcide i policije.

Upitan što mu je najčudnije u cijelom ovo slučaju, Cvrtila je kazao da mu ništa posebno nije čudno jer očito u tom svijetu nekakvog huliganstva su te stvari učestale i događaju se.

'Teško je reći što je bio povod, nedozvoljavanje da oni ulaze s transparentima, je li to što Hajduk nije prvak… Ali ne možemo to na takav način gledati, to je nedozvoljiva situacija bez obzira na razloge', istaknuo je Cvrtila u razgovoru za N1.

Kazao je da je teško reći koju kolonu u kojem momentu treba čuvati koliko policajaca, to se radi od slučaja do slučaja, po procjenama temeljem informacija koje se dobivaju iz policije pa i SOA-e i sukladno tome se uspostavlja osiguranje.

'Čini mi se da ovdje nije bilo manjakavosti u samom broju. Možda u jednom momentu jedan kombi jest ostao sam pa su bili napadnuti, ali u blizini je bilo dosta interventnih policajaca koji su to relativno brzo stavili pod kontrolu', kazao je stučnjak

Na pitanje kada policija smije koristiti vatreno oružje Cvrtila kazao da je to u slučaju kada je neposredno ugrožen život policajca ili neke druge osobe.

'S obzirom da su koristili vatreno oružje čini mi se da su bili dovedeni u situaciju da misle da im je život ugrožen. Da li zbog broja napadača, zbog sredstva koja oni upotrebljavaju ili konkretne situacije, teško je reći dok ne znamo detalje. A detalji će se valjda nakon istraživanja pojaviti', smatra Cvrtila.

Sukob navijača Hajduka s policijom kod odmorišta Desinec na autocesti A1. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / Cropix

Je li upotreba vatrenog oružja bila opravdana? 'Ako se policijski službenik našao napadnut od više napadača koji su možda imali hladno oruđe i da je stjeran u takvu situaciju da nema drugu mogućnost, u tom slučaju može biti opravdano. Policajci zaziru, nerado vade oružje i upotrebljavaju ga jer znaju da će biti barem duplo pod nadzorom. Tanka je granica između toga da imaju opravdanu uporabu ili da završe s optužnicom. Procedura je vrlo vjerojatno već u tijeku, da se utvrde okolnosti jesu li imali ovlasti za uporabu vatrenog oružja. Kod nas je to puno rigoroznije, nego u dijelovima Europe, a Ameriku nećemo uopće spominjati', objasnio je kriminalist.

Cvrtila je mišljenja da za sprječavanje huliganskih ispada čak imamo i dobro posložen zakonodavni okvir no čini se da pravosudni sustav zakazuje u određivanju kazne.

'Meni nije poznato da bi netko, pogotovo recidivist bio kažnjen jačom pa možda čak i zatvorskom kaznom da to više ne rade. Osobe koje su očito hulignaski jako inficirane i ponavljaju djela, da ih se na neko vrijeme skloni iz sredine i da ih se pokuša rehabilitirati. Čini mi se da tu zakazuje pravosudni sustav', upozorio je.

  • +40
Sukob Torcide s policijom kod odmorišta Desinec Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Pojavila se snimka na kojoj se vidi kako policajac pendrekom tuče muškarca koji je u svom automobilu (ili izlazi iz njega).

'Taktike su različite. Kod nas takva situacija, osim ako prethodno nije bio napad, ne bi bila dozvoljena. U Njemačkoj je već drugačija situacija. Kad je nered, policija uđe i dotuku sve što mogu dohvatiti pendrecima i palicama. Kod nas je rigoroznije, gleda se od događaja do događaja. Ako bi se ovdje dokazalo da je riječ o običnom građaninu koji nije sudjelovao, onda bi to sigurno bila sporna uporaba sredstva prinude.'

Nije moguće da ih cijelo vrijeme držite u koloni, moraju imati mogućnost za odmor, otići na WC. To se dogovara s voditeljem osiguranja i voditeljem navijača.

'Trebalo bi vidjeti situaciju oko povoda, je li odluka donesena u Dinamu da se s nikakvim transparentima ne može ući na stadion pametna. Često se te navijačke strasti upravo kroz razne transparente i navijanje ispucaju, tamo eksplodiraju i onda nema više toliko ni volje ni energije da se nakon utakmice rade neredi. Mislim da je bilo pametnije isključiti one koji nisu po zakonu, to pregledati sve i iskontrolirat, i nego da bude ovako frustrirana situacija i samo gledate gdje će ona eskalirati', zaključio je.