specijalna jedinica

Čuvaju glavu Aleksandra Vučića, a prije pet godina premlatili su mu člana obitelji. Tko su žandari?

19.03.2019 u 19:21

Bionic
Reading

Uz regularne policijske snage, prosvjede u Srbiji proteklog vikenda kontrolirali su pripadnici Žandarmerije. 'U zgradu Radiotelevizije Srbije ušle su policija i Žandarmerija'; 'pripadnici Žandarmerije izbacili su iz zgrade RTS-a većinu sudionika protesta'; 'tisuće ljudi oformile su živi obruč oko zgrade Predsjedništva, koju čuvaju interventna policija i Žandarmerija' - javljali su mediji. Što je to uopće žandarmerija i zašto Hrvatska nema svoje žandare?

Uz ćirilični natpis 'žandarmerija', na štitovima pripadnika te specijalne jedinice srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova nalazi se latinični natpis 'gendarmerie'.

A upravo tako, davne 1791. godine u Francuskoj, nazvan je ustrojeni pomoćni rod vojske za održavanje javnog reda i sigurnosti. Na ovim prostorima, pod okriljem Habsburške Monarhije, takva jedinica zvala se oružništvo, pa je tako 1866. uspostavljeno Carsko-kraljevsko oružničko zapovjedništvo za bansku Hrvatsku sa stožerom u Zagrebu, bilježi Hrvatska enciklopedija.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca oružništvo se u potpunosti naslanjalo na tradiciju i ustroj prijeratne srpske žandarmerije, kao instrument vlasti u provođenju državnih ciljeva - centralizma, unitarizma i političke represije. Oružničku brigadu Banovine Hrvatske činilo je oko 4500 oružnika, raspoređenih u pukovnije sa sjedištem u Zagrebu i Splitu.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj oružništvo je isprva održavalo javnu sigurnost u okviru Hrvatskog domobranstva, potom je uključeno u sastav Ustaške vojnice te je iz Ministarstva oružanih snaga uključeno u MUP, da bi 1944. postalo posebnim dijelom Oružanih snaga NDH. Nestankom NDH, prestaje i povijest oružništva u Hrvatskoj.

U Srbiji je Žandarmerija posebna organizacijska jedinica Direkcije policije, koja 'planira, organizira i izvršava najsloženije sigurnosne zadatke na cijelom teritoriju Republike Srbije'. Zadaće Žandarmerije su brojne, a među najvažnijima su suzbijanje terorizma, uhićenja članova organiziranih i drugih opasnih kriminalnih grupa i pojedinaca, uspostava javnog reda narušenog u većem opsegu, suzbijanje pobuna u zatvorima, osiguravanje objekata i osoba te pružanje pomoći u izvanrednim situacijama.

U Hrvatskoj te zadaće, ugrubo, dijele Interventna policija - čiji se pripadnici, kako je to naveo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, angažiraju u širokoj paleti policijskih poslova vezanih uz sigurnost građana i njihove imovine do opasnosti izazvanih prirodnim katastrofama - i Specijalna policija, zadužena za borbu protiv svih oblika terorizma, rješavanje talačkih i drugih kriznih situacija, otmica zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava na kopnu i vodi, uhićenje počinitelja najtežih kaznenih djela, posebno osiguranje visokih državnih dužnosnika, snajperske operacije, ronilačke intervencije, potrage i spašavanja.

  • +11
Pripadnici Specijalne i Interventne policije na zajedničkoj vježbi u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Srbijanska Žandarmerija pamti se i po tome što je 2014. godine, tijekom Parade ponosa u Beogradu, pretukla brata aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića, istog onog čiju glavu sada čuva. Bila je to 'točka na i' u postupanju te policijske jedinice, već ozloglašene po kriminalnim djelima pojedinih članova.

Pripadnici niškog odreda Žandarmerije tada su premlatili Andreja Vučića, dvojicu vojnih specijalaca u njegovoj pratnji i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao je da nije bilo povoda za brutalno postupanje i da se po snimci vidi da su žrtve predale svoje osobne iskaznice na uvid.

  • +19
Srbijanska Žandarmerija Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Tim povodom oglasio se i Andrej Vučić.

'Nas četvorica išli smo ka stanu mojih roditelja i bili zaustavljeni od Žandarmerije koja nas je uredno legitimirala. Mislim da problem i nastaje zbog naših legitimacija, a ne zbog toga što smo bilo kome bilo što učinili ili nismo postupili po njihovom naređenju. Znam da meta notornih laži da se nismo legitimirali nisam bio ja, već moj brat. Bilo im je važno da našu obitelj stave na stup srama', priopćio je Andrej Vučić.