NEMIRNO VRIJEME

Čuvajte se grmljavine, vjetra i olujnog nevremena, a doznajte i kakav je blagdanski tjedan pred nama

22.12.2019 u 08:03

Bionic
Reading

Subotnji prestanak kiše, gdjegod i djelomično razvedravanje bili su samo prolazne naravi jer u nedjelju slijede nove oborine, ponegdje i obilnije

Prognoze su prilično postojane pa će i po najnovijim izračunima izraženijih pljuskova i grmljavine, ponegdje i olujnih nevremena, kao i u subotu, biti i u relativno toplu nedjelju, osobito na Jadranu i područjima uz njega, i to većinom u prvom dijelu dana, a oko podneva i kasnije će i u sjevernijim krajevima kiša biti česta, gdjegod i obilnija. U višem je gorju velika vjerojatnost i za malo snijega, kao svojevrsna dobrodošlica i astronomskom početku zime.

Vremenska prognoza za 22.12.2019. Izvor: HRT / Autor: HRT

Slijedom svega, ako ne žele pokisnuti, za birače u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj najbolje je da na birališta pođu što prije nakon otvaranja, a oni u južnijim krajevima poslijepodne. No, mjestimice se može dogoditi, najvjerojatnije na širem dubrovačkome području, cjelodnevno neprestano padanje kiše.

Pritom će još u početku na Jadranu puhati jako i olujno jugo, koje će na sjevernom dijelu već prijepodne, poslije i drugdje okretati najprije na podjednako jak jugozapadni vjetar, zatim sjeverozapadni i sjeverni, uz obalu rijetko i buru - prema večeri u slabljenju. Stoga će more biti uglavnom valovito i jače valovito! Valja spomenuti da će i u kopnenom području biti prolazno jakog vjetra, gdjegod na udare vjerojatno i olujnoga.

  • +13
Olujno jugo i kiša u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Zbog prilično nepovoljnih vremenskih prilika i vrlo velike vjerojatnosti neprilika - stručnjaci DHMZ-a objavili su mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, koja su vidljiva i u europskom MeteoAlarm sustavu, a naravno - i u HRT METEO aplikaciji.

Uz sve to i biometeorološke će prilike biti prilično nepovoljne, osobito prijepodne, kada će se tlak zraka nastaviti snižavati, ponegdje vjerojatno i ispod 990 hPa, a poslije će rasti pa će blagdanski tjedan biti stabilniji od ovoga. I pritom sunčaniji, ali i hladniji, iako i dalje uz temperaturu malo višu od prosječne ili oko nje, što znači da će na kopnu biti jutarnjih "minusa", ponegdje vjerojatno i mraza...