ŠIRENJE TURISTIČKE PONUDE

Crveno jezero dobit će svoju 'nebesku' šetnicu

Bionic
Reading

Grad Imotski naručio prometni elaborat od zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, koji potpisuje prof. dr. sc. Ivan Dadić te još šestorica diplomiranih inženjera prometa, za izmještanje postojeće županijske prometnice koja od Imotskog ide prema Prološcu Gornjem i Ričicama, a dotiče samu vidilicu Crvenog jezera

Studija daje prijedlog idejnog rješenja po kojemu bi se nova prometnica prema tim mjestima dislocirala nešto južnije, a postojeća bi ostala samo za posjetitelje Crvenog jezera, sa 528 m dubine najdubljeg krškog jezera u Europi, piše Slobodna Dalmacija

No, to nije sve. S obzirom na činjenicu da je upravo taj dio grada Imotskog iznimno turistički atraktivno područje, studija predlaže izgradnju novih prometnih sadržaja uz Crveno jezero, prvenstveno u vidu pješačko-biciklističke staze koja bi u potpunosti okružila jezero, te stvorila podlogu za stvaranje dodatnih sadržaja.

Planirani sadržaji sastoje se od žičare, s konceptom spuštanja po krivulji sve do same obale jezera, zatim vidikovcima, kao i “nebeskim šetnjama” uz rub jezera, odnosno specijaliziranim vidikovcima sa staklenim podovima koji stvaraju efekt lebdenja nad jezerom. Svi ovi sadržaji ukomponiranili bi se u prirodni sustav jezera i ne bi narušavali njegovu izvornost.

Dakako da će posljednju riječ o ovim prijedlozima idejnih rješenja svoj sud dati i oni koji čuvaju prirodu i skrbe o njoj, ponajprije Ministarstvo kulture i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije.

- Čuli smo o prijedlogu idejnih rješenja za zahvate oko Crvenoga jezera i u njemu. Bilo koji projekt o zahvatima treba proći javnu raspravu, da ne govorim o detaljnim analizama i suglasnostima Ministarstva kulture i svih onih institucija koje se bave zaštitom prirodnih vrijednosti.

A Crveno jezero je zaštićeni spomenik prirode i kao takav mora imati maksimalnu zaštitu svojih prirodnih vrijednosti - riječi su Ivana Gabelice, ravnatelja Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima na području županije.