NA LETU ZAGREB-LONDON

Croatia Airlines istražuje zašto je kopilot ostao sam u kabini

17.11.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Croatia Airlines (CA) pokrenula je internu istragu zbog događaja na letu London - Zagreb (let OU 491) jer je utvrđeno da je kopilot ostao sam u kabini nakon što ju je napustio kapetan. Na taj način, kazali su, u Croatia Airlinesu došlo je do povrede interne procedure,kojom je propisano da u iznimnim slučajevima, kada jedan od pilota nakratko izađe iz pilotske kabine, član kabinskog osoblja zrakoplova mora nadomjestiti njegovu kratkotrajnu odsutnost

Novo postupanje u procedure uvedeno je nakon što je kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz u proljeće 2015. namjerno zabio Airbus u francuske Alpe.

'Croatia Airlines jedna je od kompanija koja je takvu proceduru usvojila na temelju preporuke Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA), za razliku od nekih drugih europskih kompanija koje takvu proceduru ne primjenjuju. Pokrenut je postupak interne istrage, što je propisano kompanijskim operativnim priručnikom koji je usklađen sa zahtjevima zrakoplovne regulative. Tijekom istrage i utvrđivanja svih okolnosti oko navedenog događaja, oba pilota neće biti raspoređena na letačke dužnosti u skladu s predviđenom internom procedurom za slične situacije', naveli su u Croatia Airlinesu.

Pay to Fly

Za cijeli slučaj ne bi se doznalo da kopilot, koji je učenik u sklopu programa Pay to Fly, nije na društvenim mrežama objavio snimku kako sam pilotira.

Pay to Fly je program kojim CA omogućava mladim pilotima koji imaju osnovnu profesionalnu dozvolu, ali ne iskustvo da steknu dovoljno sati letenja koji su im potrebni da bi mogli konkurirati za posao u nekoj aviokompaniji.

U CA-u navode da je kopilot kod njih završio zemaljsko školovanje i obuku na simulatoru te propisane školske letove na zrakoplovu Airbus, što je preduvjet za obavljanje poslova kopilota na putničkim letovima.