S KIM JE RAZGOVARAO?

Crnoja otišao u Vladu, vratio se i rekao: Još sam uvijek ministar

27.01.2016 u 12:52

Bionic
Reading

Ministar branitelja Mijo Crnoja i dalje ne misli da treba dati ostavku, no ako to od njega zatraže premijer Tihomir Orešković i predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, tako će i napraviti. Poručio je to novinarima u Saboru nakon sjednice Odbora za ratne veterane. Progovorio je Crnoja i o kreditu koji je za gradnju kuće dobio od Ministarstva branitelja, kazavši da ako hoće, taj novac može potrošiti i na put oko svijeta. Nakon obraćanja novinara, Crnoja je otišao u Banske dvore, a u Sabor se vratio oko 12:30. 'Još uvijek sam ministar', kazao je novinarima, ne želivši otkriti da li je razgovarao s premijerom.

Mijo Crnoja i dalje smatra da ne treba podnijeti ostavku. 'Zbog čega?' upitao je novinare u Saboru. 'Nije ništa sporno. Ne znam zbog čega, zašto. Ako to od mene zatraže predsjednik Vlade i predsjednik stranke koja me kandidirala, ja stojim na raspolaganju', rekao je Crnoja.

S Oreškovićem i Karamarkom, dodaje, danas još nije razgovarao, ali očekuje njihov poziv. 'Sutra je sjednica Vlade, moramo raditi i moramo surađivati', kazao je Crnoja.

Novinari su ga upitali i o najavi SDP-a da će tražiti njegov opoziv u Saboru. 'To je njihovo pravo. Dapače, nek traže, Bože moj', rekao je Crnoja.

Upitan za stav Mosta, koji smatra da ministar mora otići ako se pokaže da su medijski napisi istiniti, Crnoja kaže: 'Iz Mosta su rekli da nisu vjerodostojni dokumenti. Ne znam. Ja posjedujem dokumente koji su vjerodostojni i ispravni, koje su donijele institucije RH; dokumenti su tu, na uvidu su, ja sam ih pokazao.'

Ponovio je da mu na osobnim dokumentima stoji adresa u Samoboru. 'Pa zato što tamo želim izgraditi svoju obiteljsku kuću, zato da bude lakše sređivati papire, građevinsku dozvolu koja je u ishođenju i sve druge stvari koje treba srediti', pojasnio je Crnoja.

Novinari su ga pitali zna li da je protuzakonito prijaviti lažno prebivalište. 'Nisam ni s kakvom namjerom išao mimo zakona. Znači, ja sam u Samoboru prijavljen i živim od 2003. godine, u Samoboru na toj adresi prijavljen sam od 2011., kad sam dobio dokumente i zakonski sredio da je to zemljište jedan kroz jedan moje. Na toj adresi sam se prijavio zbog lakšeg ishođenja svih ovih dokumenata', pojašnjava Crnoja.

Upitan što je napravio s kreditom od 56.000 eura koji je dobio od Ministarstva branitelja za izgradnju kuće, Crnoja je rekao: 'Taj kredit ja vraćam uredno, kredit sam dobio za izgradnju obiteljske kuće. Ja te novce čuvam, oročeni su na mom osobnom računu i namijenjeni su toj svrsi.'

Kazao je da u uvjetima kredita nije bilo roka u kojem mora izgraditi kuću niti ga je itko pitao je li to napravio.

Upitan misli li da je s tim novcem mogao otići na put oko svijeta, Crnoja je rekao: 'Apsolutno.'

'Ja sam svoj status stambenog zbrinjavanja kao ratni vojni invalid i branitelj riješio. Znači, dodjelom zemljišta i kredita RH je mene zbrinula. Sve drugo... jesam li ja s tim novcem napravio kuću ili otišao na put oko svijeta, jesam li u roku od tri godine trebao izgraditi kuću... to sve ne stoji. Ja s tim novcem mogu radit što hoću, to je moj novac. Kredit svoj vraćam. Na Općinskom sudu u Samoboru poništena je zabilježba koju je stavio grad Samobor i ne stoji da ja moram izgraditi kuću u roku od tri godine i da je ne smijem prodati u sljedećih 10 godina. To sve stoji u papirima. Apsolutno da je to normalna situacija', rekao je Crnoja.

Na dodatno pitanje je li normalno to što priča i što ima prijavljeno lažno prebivalište, Crnoja je rekao: 'Rekao sam, ako sam u toj svojoj najboljoj namjeri nešto pogriješio, spreman sam snositi sve konzekvence.'

Nakon toga Crnoja je otišao u Banske dvore, a u sabor se vratio oko 12:30. 'Još uvijek sam ministar', kazao je novinarima, ne želivši otkriti da li je razgovarao s premijerom.