MJESTO ZA ŽIVOT

Crnoja dobio kućni broj po zakonu iz Jugoslavije

28.01.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Tko je ministru branitelja Miji Crnoji izdao kućni broj za daščaru na adresi Gradna 85 G u Samoboru gdje ima prijavljeno prebivalište, pitanje je koje se otvorilo nakon što se otkrilo da ne živi na navedenoj lokaciji nego u Zagrebu. Tportal doznaje da su krivac za sve zakoni i pravilnici iz doba Jugoslavije

Iz Državne geodetske uprave, koja je nadležna za samoborski katastarski ured, doznajemo da je kućni broj Crnoja dobio 31. svibnja 2011., sukladno odredbama Zakona o naseljima i Pravilniku o načinu označavanja imena naselja, ulica i trgova te o obilježavanju zgrada brojevima donesenima još za vrijeme Jugoslavije. Preciznije Zakon je donesen 1988., a Pravilnik 1990. godina.

'Sukladno navedenim propisima kućni broj određuje se za stambene i poslovne objekte koji se stalno ili privremeno koriste, a temeljem podnesenog zahtjeva nadležnom katastarskom uredu uz koji nije potrebno priložiti nikakvu tehničku dokumentaciju. Ako predmetni stambeni odnosno poslovni objekt za koji se traži određivanje kućnog broja nije vidljiv na digitalnim ortofoto kartama, službenik katastarskog ureda izlazi na teren i procjenom utvrđuje postojanje objekta kojem se određuje kućni broj. Pod stambenim i poslovnim objektima koji se stalno ili privremeno koriste smatraju se i planinske kolibe, vinogradarske kuće, kuće za odmor, planinski domovi, stalne barake za smještaj radnika i slično', navode u Državnoj geodetskoj upravi.

Također navode da ako se utvrdi da objekt za koji je podnesen zahtjev za određivanje kućnog broja na terenu ne postoji, ne postoji zakonska osnova za određivanje kućnog broja.

Iz navedenog moglo bi se zaključiti da bi u Crnojinu slučaju to mogla biti baraka za smještaj radnika iako je pitanje koji bi radnik u tom objektu želio biti smješten s obzirom na to da u njoj nema nikakvih uvjeta za život, a na snimkama objavljenima u HRT-ovu središnjem Dnevniku jučer vidljivo je da je riječ o o baraki koja je otvorena i u koju se može ući kad god tko poželi.

Na stranicama redišnjeg državnog portala, kako smo pisali jučer, stoji kako je svakoj zgradi nakon izgradnje potrebno u okviru naselja te ulice u kojoj je zgrada izgrađena odrediti pripadajući kućni broj. U samoborskom katastru očito su smatrali da je Crnoja svoj objekt završio pa su mu izdali broj, nakon čega je, po svemu sudeći, mogao otići u MUP po osobnu iskaznicu s tom adresom.

Kako spomenuti Zakon propisuje da se na objekt mora postaviti i pločica s kućnim brojem, što nije napravio, može biti kažnjen iznosom od sto tisuća do dva milijuna jugoslavenskih dinara.

Nakon izbijanja afere ispostavilo se da je lažnim prijavljivanjem Crnoja i najvjerojatnije pribavio određenu materijalnu korist jer u Samoboru prirez ne postoji dok u Zagrebu iznosi 18 posto. Sam ministar kazao je kako je spreman podmiriti nastalu razliku i odstupiti s mjesta ministra ako se to od njega zatraži. Kroz aferu se ispostavilo i to da povlašteni kredit namijenjen za gradnju kuću, koji mu je dodijeljen 2009. godine, nije iskoristio već ga je, kako je sam priznao, oročio u banci, a i rekao je da je to njegov novac i da ga može iskoristiti za put oko svijeta, čime je pokazao da ne poznaje Zakon o hrvatskim braniteljima.

U Vladi upravo traje sastanak u kojem se odlučuje o Crnojinoj sudbini.