ĐUKANOVIĆ SMIRUJE STRASTI

Crnogorci u šoku nakon uhićenja 20 terorista iz Srbije

16.10.2016 u 20:01

  • +8

Kaotični izbori u Crnoj Gori

Izvor: Reuters / Autor: Stevo Vasiljevic

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u nedjelju, nakon uhićenja terorističke skupine iz Srbije, da je Crna Gora koja danas bira novi saziv parlamenta, stabilna i ozbiljna država te da ne očekuje nikakve incidente. Zabilježena je vrlo visoka izlaznost birača koja bi trebala premašiti 70 posto

Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović potvrdio je Javnom servisu crnogorske televizije da je, na temelju obavještajnih podataka i suradnje s policijama u regiji tijekom noći uhitila 20 građana Srbije, a za jednom osobom i dalje se traga.

Skupina je, kazao je Stojanović, kanila na području Crne Gore tijekom dana i izborne noći izvesti niz terorističkih akcija, izazvati kaos u državi, napasti ustanove sustava ne isključujući i atentate na najviše državne dužnosnike.

Na čelu skupine je bivši smijenjeni šef žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić. Policija je o svemu obavijestila državno tužiteljstvo Crne Gore.

Državni dužnosnici u Beogradu ne žele detaljno komentirati akciju dok ne prođu parlamentarni izbori u Crnoj Gori i dok ne dobiju više informacija. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je tek da mu je 'čudan dan na koji se to dešava' i najavio da će o tom slučaju više govoriti u ponedjeljak. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da svaki građanin Srbije treba odgovarati ako je počinio neko kazneno djelo, te je naglasio kako 'trenutno nema dovoljno informacija o događajima o kojima pišu crnogorski mediji'.


Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je 'Crna Gora veoma stabilna država, i tko god misli da se može njome poigravati, završit će kao što su i do sad završavali', rekao je i dodao kako ne očekuje da danas može biti incidenata.

Pošto je glasao na svome biračkom mjestu Đukanović je novinarima rekao da očekuje da parlamentarni izbori budi pošteni i bez nepravilnosti te da Crna Gora još jednom potvrdi da je stabilna država.

Rekao je kako očekuje da će nakon ovih izbora Crna Gora nastaviti stabilno i dinamično napredovati prema svojim europskim i euroatlantskim ciljevima.


Desete po redu parlamentarne izbore od uvođenja višestranačja i četvrte u neovisnoj Crnoj Gori analitičari nazivaju svojevrsnim referendumom 'za' ili 'protiv' ulaska Crne Gore u NATO i Europsku uniju,

Predsjednik Filip Vujanović rekao je kako očekuje da izbori pokažu punu demokratsku zrelost Crne Gore i istaknu je kao dobar primjer u regiji.

Do 18 sati glasovalo je 65,5 posto birača, a pretpostavlja se da će do zatvaranja birališta u 20 sati taj broj znatno premašiti 70 posto, priopćeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Na svim dosadašnjim izborima uvjerljivo je pobjeđivala vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Đukanovića s koalicijskim partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića, koja je nedavno izašla iz koalicije s DPS-a i podijelila se na dva bloka.

Današnji su izbori neizvjesni zbog jake oporbe, za koju vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna. Tako će, pored Đukanovićeva DPS-a, ključnu ulogu imati dva oporbena saveza, Demokratski front (DF) i koalicija 'Ključ'.

Biračka mjesta bit će zatvorena u 20,00 sati, a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni oko 21,00 sat.