telefonirao obitelji

Crni Amerikanci prigrlili su Bidena; on im je na suđenju Floydu uzvratio zagrljaj

21.04.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden telefonirao je obitelji Georgea Floyda samo nekoliko minuta nakon što je porota bivšeg policajca proglasila krivim za ubojstvo Afroamerikanca prilikom brutalnog uhićenja 2020., kazavši: "Da sam barem tamo da vas zagrlim".

"Tako nam je laknulo", rekao je Biden obitelji i njihovom odvjetniku Ben Crumpu koji je trominutni razgovor objavio na Twitteru.

Predsjednik je u razgovoru s obitelji također kazao da iako presuda njima ništa ne može popraviti, "barem je postignuta neka pravda".

Biden, koji je i sam proživio obiteljske tragedije, zna kako pokazati suosjećanje i odluka da izrazi žaljenje i oda počast žrtvama covida-19, čiji je broj u SAD-u premašio 568.000, pomogla mu je da se prikaže u drugačijem svijetlu od Donalda Trumpa, piše AFP.

Agencija ocjenjuje da je vrelo emocionalne snage demokrata posebno duboko kada se radi o povijesnim ili aktualnim traumama s kojima se suočavaju crni Amerikanci te da Biden uživa veliko poštovanje u toj zajednici.

U trenutku kada je njegova kampanja prošle godine u jednom trenutku pala u ponor, moćni crni političar, kongresnik Jim Clyburn, izvukao ga je s dna i usmjerio na put pobjede.

Ulazeći u Bijelu kuću, Biden je sa sobom poveo Kamalu Harris, prvu ženu na položaju potpredsjednice i još k tome miješane rase.

No Biden ustrajno nastoji uvjeriti crnu zajednicu da ih ne smatra tek pijunima na političkoj šahovskoj ploči već da mu je uistinu stalo do njih i brine zbog njihovih problema i položaja u kojem se nalaze, a suđenje bivšem policajcu Dereku Chaivinu dalo mu je priliku da to pokaže.

Afroamerikanci uvelike glasaju za demokrate na skoro svim američkim izborima.

Rano u utorak, dok je porota još vijećala, Biden je izazvao kontroverzu izjavom novinarima u Bijeloj kući da su dokazi u tom slučaju "nepobitni".

"Molim se da presuda bude pravična", rekao je Biden te je odmah bio suočen s optužbama da vrši pritisak na sud ili da bi nesvjesno mogao izazvati poništenje suđenja.

Ostali su ocijenili da se radi o tipičnom Bidenu, majstoru za gafove.

Jen Psaki, zadužena za odnose s javnošću, je kazala da je Biden samo bio svoj, čovjek koji reagira na patnju.

"Razumije da su ljudi iscrpljeni, da su umorni. Prepoznaje njihov gibitak i traumu i želi provesti reforme", rekla je Psaki.

Biden se u spomenutom telefonskom razgovoru prisjetio i riječi Gianne, kćeri Georgea Floyda, da će "njezin tata promijeniti svijet".

"Mislim na njezine riječi i sada počinjemo mijenjati svijet", rekao je Biden i Floydovima obećao da će ih predsjedničkim zrakoplovom Air Force One prebaciti u Washington.

"Isuse Kriste", povikao je od uzbuđenja jedan član obitelji.

Kasnije je Biden u televizijskom govoru kazao da je "sustavni rasizam mrlja na duši naše nacije" te da je Floyd zaista promijenio svijet.

"Neka to bude njegova ostavština", poručio je Biden.