predatori s oltara

Crkva u Španjolskoj se ispričala zbog seksualnog zlostavljanja 200.000 djece

31.10.2023 u 16:53

Bionic
Reading

Španjolska Katolička crkva ispričala se u utorak žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici, ali je dovela u pitanje točnost novog istraživanja koje sugerira da je takvo zlostavljanje daleko raširenije u Španjolskoj nego što su pokazale prethodne istrage

Istraživanje, objavljeno u petak u izvješću španjolskog pučkog branitelja, pokazalo je da je 0,6 posto odraslih Španjolaca zlostavljano. Taj se broj penje na 1,1 posto kada se uključe laici poput učitelja u katoličkim školama.

Izvješće ne navodi točan broj, ali više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španjolskoj, procjena je koju je u petak objavilo neovisno istražno povjerenstvo o pedokriminalu u Katoličkoj Crkvi.

Biskupi su u utorak izašli na konferenciju za novinare nakon sudjelovanja na izvanrednoj plenarnoj skupštini na kojoj su analizirali izvješće pučkog branitelja.

Izrazili su "bol zbog štete koju su neki članovi Crkve prouzročili seksualnim zlostavljanjima" i zatražili od žrtava oprost.

Pohvalili su prijedloge pučkog branitelja kao "vrijedne" ali su doveli u pitanje vjerodostojnost rezultata izvješća. Konferencija je priopćila da ne zna kako je istraživanje provedeno niti koja su pitanja postavljena.

"Anketa je nejasna, napravljena na način da se dođe do nelogičnog zaključka. Mi ga ne vidimo kao logičnog", izjavio je predsjednik Konferencije kardinal Juan Jose Omella.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je možda zlostavljano više od jednog među 200 Španjolaca.

Pučki pravobranitelj je kazao da, iako takva ekstrapolacija možda nije točna, postoci daju ideju "o tome što to može značiti u smislu ukupnog zlostavljanja".

Crkva se tijekom proteklih desetljeća suočavala sa skandalima seksualnog zlostavljanja u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Irsku i Francusku. No to se pitanje pojavilo u javnoj raspravi u Španjolskoj, gdje se oko 60 posto ljudi izjašanja katolicima, nakon značajne medijske istrage 2021. godine.

Pučki branitelj je bio kritizirao Španjolsku biskupsku konferenciju za nedovoljno zalaganje u istragama.

Interna crkvena istraga, objavljena u lipnju, identificirala je 728 navodnih seksualnih zlostavljača među španjolskim svećenstvom i 927 žrtava od 1940-ih. To je uslijedilo nakon izvješća u novinama El Pais u kojem je identificirano više od 1200 navodnih slučajeva.

U izvješću pučkog branitelja također se poziva na uspostavu državnog fonda za naknadu štete žrtvama. Biskupi su rekli da će Crkva biti spremna pridonijeti takvom fondu, ali da će on morati uključiti opće obrazovne ustanove, sportske udruge i druge subjekte jer zlostavljanje nije ograničeno na Crkvu.