UZNEMIRUJUĆI PODACI

S dark weba procurile tisuće fotografija generiranih AI-jem, prikazuju zlostavljanje djece

25.10.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Tisuće fotografija generiranih umjetnom inteligencijom koje prikazuju zlostavljanje djece podijeljene su na forumu dark weba, pokazalo je novo istraživanje

Oko 3000 AI fotografija zlostavljanja djece podijeljeno je na toj stranici u rujnu, od kojih 564 prikazuju najtežu vrstu zlostavljanja, uključujući silovanje, seksualno mučenje i bestijalnost. Prema istraživanju Zaklade za gledanje interneta (IWF), 1372 fotografije prikazuju djecu u dobi od sedam do 10 godina.

Dobrotvorna organizacija priopćila je da će one najuvjerljivije čak i obučenim analitičarima biti teško razlikovati od stvarnih fotografija. Iz IWF-a su također upozorili da će tehnologija pretvaranja teksta u sliku samo postati bolja - otežavajući policiji i drugim službama zaštitu djece.

Neke fotografije prikazuju stvarnu djecu, čija su lica i tijela korištena za treniranje AI modela, a dobrotvorna organizacija odlučila je ne imenovati ih. U drugim slučajevima modeli su korišteni za 'nudificiranje' djece na temelju njihovih fotografija na internetu, na kojima su odjevena.

Kriminalci također koriste tehnologiju da bi odrasle slavne osobe - pjevače i glumce - pomoću AI-ja prikazali kao djecu, i to u scenama seksualnog zlostavljanja, piše Sky News.

'Ova prijetnja je ovdje i sada'

Ian Critchley, čelnik Nacionalnog vijeća načelnika policije za zaštitu djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da stvaranje takvih fotografija i objavljivanje na internetu normalizira zlostavljanje djece u stvarnom svijetu. 'Jasno je da to više nije prijetnja u nastajanju - ona je ovdje i sada', rekao je.

'Vidimo dotjeranu djecu, vidimo počinitelje kako izrađuju fotografije prema vlastitim specifikacijama, vidimo proizvodnju AI fotografija za komercijalnu dobit - a sve to normalizira silovanje i zlostavljanje stvarne djece', istaknuo je načelnik.

U lipnju je IWF upozorio da predatori počinju istraživati ​​umjetnu inteligenciju za izradu izopačenih slika djece, ali sada kaže da su strahovi postali stvarnost. 'Naše najgore noćne more su se ostvarile', rekla je Susie Hargreaves, izvršna direktorica IWF-a.

'Ranije ove godine upozorili smo da bi fotografije stvorene umjetnom inteligencijom uskoro mogle postati nerazlučive od stvarnih fotografije djece koja trpe seksualno zlostavljanje i da bismo mogli vidjeti kako se one šire u mnogo većem broju. Sada smo prošli tu točku', upozorila je.

Izvješće IWF-a ističe štetu koju donose fotografije generirane umjetnom inteligencijom. Iako nitko nije izravno ozlijeđen pri izradi takvog sadržaja, fotografije normaliziraju predatorsko ponašanje i mogu uzalud trošiti policijske resurse na istrage o djeci koja ne postoje, piše BBC.