oglasili se iz nadbiskupije

Crkva neobično oštro o neposlušnom svećeniku: 'Svaka mjera prema njemu je uzaludna. Vjernici, slijedite zakon, a ne njegovu samovolju'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 07.04.2020 13:54
  • Objavljeno 07.04.2020 u 13:54
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Splitsko-makarska nadbiskupija iznimno oštro izjasnila se o slučaju svećenika don Josipa Delaša iz splitskog predgrađa Sirobuja, koji je ove nedjelje javno pozivao vjernike na misu usprkos mjerama i preporukama o ograničavanju okupljanja, pa je policija bila primorana intervenirati, a već dan kasnije služio je novu misu i verbalno se sukobio s policijom.

'Bože, je l' čuješ? Kazni ga na moj zahtjev', grmio je don Delaš pred nekoliko policajaca, pa je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira.

'Oko 17:40 sati iz crkve je izašao muškarac koji je na javnom mjestu narušavao javni red i mir na način da je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike, te je na taj način ostvario obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv 70-godišnjeg muškarca biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu.'

Nadbiskup je najavio razgovor s njime, kao i s još jednim svećenikom iz mjesta Seget, to očigledno nije pomoglo. Javno priopćenje o ovom slučaju vrlo je oštro: u njemu stoji ograda od svećenikovih postupaka i javna isprika svima koje je povrijedio, ali i priznanje da don Josip Delaš naprosto ne sluša nikoga.

Župljani su pozvani da slijede zakone i druge upute, 'a ne samovolju župnika'.

Priopćenje Nadbiskupije splitsko-makarske, odnosno Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa održanog pod predsjedanjem nadbiskupa Marina Barišića, prenosimo u cijelosti:

Ovih dana Velikoga tjedna, kada Crkva, makar u otežanim okolnostima, slavi otajstva muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to stavlja u središte svoga života, liturgije i pobožnostî u crkvenoj godini, ima pojedinaca koji svojim postupcima stavljaju sebe u središte zanimanja hrvatske javnosti.

Don Marin Barišić

Don Marin Barišić

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Svi, kao društvo čitavoga svijeta, proživljavamo teške trenutke i tražimo načine što bržeg izlaska iz ove pandemije i krize. Svi, bez iznimke, od novorođene djece do najstarijih članova ljudske zajednice, podnosimo žrtvu kako bismo zaustavili širenje koronavirusa. Zahvaljujemo svima koji u tome sudjeluju bilo na prvim crtama u bolnicama bilo kao 'logistika' u svojim domovima. Hvala vam.

Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom.

Dragi župljani Sirobuje i vjernici drugih župa! Pozivamo vas da poštujete i slijedite zakon i upute, a ne samovolju župnika.

  • +6
  • +3

Split: Cvjetna nedjelja u župi sv. Andrije u kvartu Sućidar

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

I u ovoj teškoj situaciji vjernici i kršćani podnose žrtvu. U ovom vremenu mi kršćani pozvani smo biti Šimuni Cirenci koji pomažu čovječanstvu nositi teški križ zaraze; pozvani smo biti poput Veronike koja Kristu u bolesnima i umirućima, u liječnicima i medicinskom osoblju, u policajcima i svima koji moraju raditi da bismo mi bili zaštićeni i sigurni, briše umorno, znojno i krvavo lice; pozvani smo biti kao Marija koja sve ove događaje skuplja, prebire i nosi u svome srcu te ih prikazuje svome Sinu da ih pročisti i posveti.

Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva!

Neka vas licem svojim obasja, milostiv neka vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrne na vas i mir vam podari!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!