na potezu policija i nadbiskupija

Istražili smo: Hoće li neposlušni svećenici koji su pozivali vjernike u crkvu biti kažnjeni

06.04.2020 u 10:48

Bionic
Reading

Više hrvatskih svećenika ovog je vikenda, na blagdan Cvjetnice, odlučilo ignorirati upozorenja epidemiologa i drugih stručnjaka - ali i upute pape Franje i vlastitih nadređenih, poput splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića - pa su organizirali mise i pozvali vjernike da im prisustvuju, doduše poštujući propisanu međusobnu udaljenost od dva metra. U splitskom predgrađu Sirobuja to je izazvalo i intervenciju policije koja je upozoravala vjernike da se raziđu, što su ovi mirno činili

Tako je ispalo da Papa može služiti misu u praznoj bazilici svetog Petra u Vatikanu, a nadbiskup Barišić u katedrali svetog Duje, ali to ne može župnik sa Sirobuje, don Josip Delaš ili don Nikola Galov iz Segeta pokraj Trogira. Obojica namjerno prkose postavljenim pravilima, pa najavljuju i misna slavlja za Uskrs.

'Imat ćemo misu i za Uskrs, pa neka oni, ajde ja ću ih nazvat, svi koji su protiv Boga i Crkve, se u ime đavla protive onome što je istina i dobro. Protiv Boga, vrijednosti i ljudskih prava. Neka bude šta bude, ali mi ćemo imat misu', kazao je don Delaš za Dalmatinski portal, uputivši poruku i zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću:

'Ne zanima mene uopće kardinal Bozanić! To je njemu, on ima svoju glavu gore, neka rješava kako hoće, a mi ćemo ovdje kako mi hoćemo!'

  • +6
Split: Cvjetna nedjelja u župi sv. Andrije u kvartu Sućidar Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Don Galov je pak prethodnih tjedana redovito održavao mise u Segetu Donjem i Segetu Vranjici, a vjernicima je najavio da će tako i nastaviti. Novinarima nije bio dostupan za komentar, no na Facebooku je do jučer postojao profil pod njegovim imenom s nizom zanimljivih objava. Recimo:

'ŽALOSTAN JE VJERNIČKI DUH KOJI SE BOLESTI I ZARAZA BOJI !

JEL SE ISUS NAŠ KRIST BOJAO BOLESTI I BOLESNIH ?

A NAŠI 'VJERNICI' ZAVUKLI SE U MIŠJE RUPE !

KARDINALU BOZANIĆU PAO JE KRIŽ KRAJ GLAVE A VAMA BI CIJELO BRDO MOGLO PAST NA NJU ISTO SE PAMETI DOZVALI NE BI !

VJERA PRAVA STRAHA NE POZNA !

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA SLAVA SVESILNOME BOGU NA NEBESIMA!

AMEN'

Navedeni profil izbrisan je nakon što je citiran u tekstu u Slobodnoj Dalmaciji.

  • +22
Cvjetnica u doba koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim na širem splitskom području, svete mise su se u prisutnosti vjernika tijekom vikenda služile i u nekim crkvama diljem Hrvatske, premda su upute Hrvatske biskupske konferencije bile vrlo jasne: liturgijska slavlja su se mogla organizirati isključivo u praznim crkvama, uz poželjan televizijski ili internetski prijenos, a odgođene su procesije i druge pučke pobožnosti, ljubljenje križa, paljenje ognja, blagoslov krsne vode i jela te slično. Prve pričesti i krizme odgođene su za iduću godinu.

Iste, vrlo precizne upute objavljene su i na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije, pa je tportal kontaktirao s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem u potrazi za komentarom.

'Upozorili smo svećenike na ove upute i što se nas tiče, neka policija i državne službe postupaju prema pravilima. Osobno sam jako razočaran', kazao nam je Vidović. Na pitanje hoće li neposlušni i neodgovorni svećenici eventualno snositi kakve sankcije, odgovorio je nejasno:

'Iskreno, ne znam što će biti i što se može dogoditi.'

Policija će o svemu obavijestiti splitski Stožer civilne zaštite

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su da je 'vjersko okupljanje' održano te da će o svemu izvijestiti Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. 

'Obavještavamo Vas kako smo u odnosu na održano vjersko okupljanje u Segetu Vranjici prikupili sve relevantne informacije koje ćemo danas dostaviti Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Kao što ste vjerojatno i upoznati, jučer je gostujući na nacionalnoj televiziji predstavnik Splitsko-dalmatinske nadbiskupije uputio jasnu poruku i uputu vjernicima vezano uz misna slavlja i vjerska okupljanja, pa preporučujemo svim vjernicima da u ovom tjednu koji je pred nama, pa tako i  na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, prate upute Splitsko-makarske nadbiskupije', priopćili su. 

Dakako, ovi slučajevi ipak su izdvojeni, a ogromna većina svećenika strogo poštuje mjere i poziva vjernike da, koliko im god teško padalo, ne dolaze na nedjeljne mise. Mediji su ipak zabilježili i neke prekrasne prizore, recimo onaj u župi Katuni-Kreševo pokraj Splita: ondje je župnik don Mijo Grozdanić za svih svojih nekoliko stotina župljana ispred crkve ostavio paketiće u koje je stavio grančice masline, bočicu blagoslovljene vode, posvećenu sol, maleni križ i svijeću. U brojnim župama vjernike su ispred zatvorenih crkvenih vrata također čekale maslinove grančice.