KAZNA JER JE UŠAO U SABOR

Crkva Grubišiću oduzima svećeničke ovlasti?

03.01.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Don Ivan Grubišić, koji je na nedavnim izborima osvojio saborski mandat te postao zastupnik, uskoro bi mogao ostati bez svećeničkih ovlasti. Doznaje to Večernji list iz izvora bliskih Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, koji kažu da splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić sprema Grubišiću suspenziju a divinis

Iako nije poznato kada će biti objavljena suspenzija a divinis don Grubišiću, Večernji list pretpostavlja da će je nadbiskup Barišić popratiti i priopćenjem u kojemu će objasniti svoje motive i potkrijepiti ih paragrafima kanonskog prava. Naime, pretpostavlja se da Barišić čeka i očitovanje Vatikana o cijelom slučaju.

Suspenzija a divinis, piše Večernji, ne znači da će Grubišić prestati biti svećenik s obzirom da ne može ostati bez sakramenta reda, ali izgubit će ovlasti za služenje mise i ispovijed. Takva suspenzija, piše Večernji, koristi se vrlo rijetko i namijenjena je najtežim prekršiteljima crkvenih pravila.

Grubišić bi suspenzije mogao biti pošteđen jedino ako odustane od saborskog mandata, no on to, po svemu sudeći, ne namjerava napraviti.

Suspenziju zasad nije htio komentirati jer još ništa službeno nije doznao, ali kaže da nadbiskup Barišić nije u pravu, jer se on nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, nego je ušao u Sabor kao građanska opcija, što se, kako tvrdi, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika, koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.

'Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću u Saboru i ostati sljedeće četiri godine', rekao je Večernjem listu don Grubišić