ZBOG NEPOSLUHA

Crkva drastično kaznila don Grubišića!

04.01.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić i službeno je kažnjen zbog osnivanja stranke te prihvaćanja saborskog mandata. Kaznu je i službenim priopćenjem potvrdila Splitsko-makarska nadbiskupija, odnosno splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić koji je Grubišiću izrekao kaznu obustave – suspenzije vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela

U priopćenju za javnost Barišić objašnjava kako se na kaznu odlučio nakon 'višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišićem, koji se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, već i dalje ustrajava u neposlušnosti'.

'Kazna obustave – suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, posljedica je: aktivnog sudjelovanja u politici, osnivanjem stranke – tzv. Građanske inicijative, prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika, koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju', stoji u priopćenju Ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije.

Na izricanje kazne Barišić je, tvrdi se u priopćenju, bio prisiljen jer su svi pokušaji da se Grubišića odvrati od kršenja crkvene discipline bili uzaludni. 'Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj', stoji u priopćenju, u kojem se objašnjava da je nadbiskupija i dalje obavezna isplaćivati Grubišićevu mirovinu.

'Ovu kaznu svomu svećeniku izričem žalosna srca i želim da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve', zaključuje Barišić

Podsjetimo, najava da će nadbiskupija ovako kazniti Grubišića stigla je još jučer. Radi se o kazni koja se koristi vrlo rijetko i namijenjena je najtežim prekršiteljima crkvenih pravila.

Grubišić jučer nije htio pretjerano komentirati Barišićevu odluku, dodavši samo kako nadbiskup nije u pravu jer se on nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, nego je ušao u Sabor kao građanska opcija, što se, kako je ustvrdio, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika, koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.