SLUČAJ ĐURE VUKOVARACA

Čovjek umire na ulici, a država gleda

Bionic
Reading

Đuki Vukovarcu koji je u Gradac pored Makarske stigao1993. godine kao prognanik, zdravstveno stanje se pogoršalo kada su mu se na tijelu otvorile rane. Đuka živi od pomoći Gračana koji mu svakodnevno donese hranu i piće, stanuje u napuštenom bivšem odmaralištu Đuro Salaj, a do sada ni hitna pomoć iz Ploča ni Centar za socijalnu skrb nisu učinili ništa po pitanju njegova zbrinjavanja

Dvadeset godina nakon što je kao izbjeglica stigao u Gradac, 69-godišnji Đuro Rimar iz Šarengrada, kojeg Gračani poznaju kao Đuru Vukovarca, od prošlog tjedna je u jako lošem stanju te doslovno umire ispred Konzumove trgovine u Gradcu, piše Makarska kronika

Đuka ispred trgovine provodi dane, a teško bolesnom čovjeku tijelo je prepuno rana i teško hoda. Unatoč brojnim apelima nije mu pomogla nijedna institucija a najviše mu pomažu djelatnici Konzuma koji su alarmirali policiju i Hitnu pomoć kada su shvatili da mu se stanje pogoršalo.

'Hitna je došla i otišla. Strašno je to i ovaj prizor nije za svačije oči. Iz ušiju mu izlaze crvi, a nijednu od institucija nije briga za njega', kazala je za Makarsku kroniku djelatnica Konzuma Dragica Gojak.

Zbog čega institucije umirućeg čovjeka ne mogu smjestiti u bolnicu nije jasno ni načelniku Općine Gradac Ivi Kosoviću koji kaže kako dnevno obavi pet poziva kako bi Đuku negdje smjestio, ali bezuspješno.

'Već deset godina pokušavamo riješiti njegov slučaj. Kontaktirali smo Centar za zbrinjavanje prognanika u Iloku čiji su djelatnici kazali da će ga odmah zbrinuti, ali on za to nije htio čuti dok je bio zdrav.

No, on to više nije i pomoć mu je potrebna, ali između makarskog Centra za socijalnu skrb, Hitne pomoći iz Ploča, koja je zadužena za područje naše općine i policije nikako da se maknemo s mrtve točke. Policija ga nema u evidenciji i kažu da on nije njihova nadležnost. Općina je spremana platiti sve troškove njegova prijevoza sanitetskim vozilom samo da mu se pomogne.

I dok institucije prebacuju lopticu, čovjek polako umire, kao da ne postoji i da nije mještana Gradca i djelatnika Konzuma koji mu pomognu Đuro bi odavno bio pokojni.

'Nevjerojatno je da se ovakve stvari događaju u 21. stoljeću. Velika je sramota i nepravda prema čovjeku koji umire na ulici , a čiji slučaj nije riješen zbog neažurnosti institucija. Đuro nema osobnih dokumenata , što je poražavajuće u današnjem društvu kazala je medicinska sestra Matilda Viskić kojoj Đuro ne da previti rane.