'SKLONOST PRETJERANIM TENZIJAMA'

Čović: Referendum u RS ništa neće promijeniti

01.09.2016 u 21:39

Bionic
Reading

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak u Beogradu kako očekuje da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan 25. rujna, ali je uvjeren da se time u BiH ništa neće promijeniti

Čović je novinarima, nakon susreta s premijerom SrbijeAleksandrom Vučićem, rekao kako očekuje da će referendum o Danu RS biti održan i da je riječ o datumu kada netko želi obilježavati dan entiteta u kojem živi.

'Mislim da se 26. rujna apsolutno ništa neće promijeniti ... skloni smo pretjeranim tenzijama, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povrijedim one koji traže da se definira datum, jer svaka sredina i u BiH i Srbiji ima svoj dan, bez obzira da li općinski ili je neka druga razina vlasti", prokomentirao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i vođa HDZ-a BiH kaže kako je sugerirao svim svojim kolegama da odluke Ustavnog suda BiH 'nisu za komentiranje', jednako kao ni odluke Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, bez obzira na koji su način donijete.

Čović drži da je u RS 'previše naglaska stavljeno na jedno pitanje, umjesto da se bave životnim pitanjima'.

Ranije danas politički vođe Srba u RS i BiH sastali su se s državnim vrhom Srbije u povodu najavljenog referenduma o Danu RS, a predsjednici države i vlade Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić priopćili su u zajedničkoj izjavi da ne pružaju podršku održavanju referenduma , ali da 'ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stajališta legitimno izabranih političara u RS u povodu najavljenog održavanja referenduma'.