SDA PRIHVATIO KOALICIJU S DVA HDZ-a

Čović pozvao Sorenssena na pomoć oko statusa Hrvata u BiH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2011 21:25
  • Objavljeno 06.10.2011 u 20:50
BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je posebnog europskog predstavnika u BiH Petera Sorenssena, tijekom nastupnog posjeta u četvrtak u Mostaru, da pomogne kako bi se spriječilo da Hrvati postanu nacionalna manjina čime bi se tvrdi, poljuljali i temelji Bosne i Hercegovine. Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) objavila je PAK u četvrtak kako je odlučila uspostaviti koaliciju s HDZ BiH i HDZ 1990. u dvije od deset županija u Federaciji BiH u kojima se na formiranje vlasti čeka dulje od godinu dana, a time je ujedno naznačena mogućnost dogovora o širokoj koaliciji na državnoj razini čime bi bila riješena kriza koja u BiH traje još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine

Iz središnjice SDA u Sarajevu priopćeno je kako je predsjedništvo stranke donijelo odluku o uspostavi parlamentarne većine u dvjema županijama u kojoj će uz Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP), koja je i do sada bila u koaliciji sa SDA, biti i dva HDZ-a.
Predsjedništvo SDA, kako se dodaje, naložilo je županijskim organizacijama stranke da u narednim tjednima postignu konačni dogovor o provedbi izbornih rezultata.

Uspostava vlasti u Hrecegovačko-neretvanskoj i županiji Središnja Bosna bio je jedan od ključnih uvjeta na kojima su tijekom pregovora o rješavanju krize vlasti BiH inzistirali HDZ BiH i HDZ 1990.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je kazao kako bi, u slučaju da svi zainteresirani prihvate dogovor, dvije županijske vlade mogle biti uspostavljene već do kraja narednog tjedna.

'To će praktično pokazati postoji li međusobno povjerenje', kazao je Čović, sugerirajući kako se time otvaraju vrata dogovoru o novom vijeću ministara BiH.

Bude li o tome konačnog dogovora, novu vlast na razini države uz SDA i SDP te dva HDZ-a činili bi i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te Srpska demokratska stranka (SDS).

Čović pozvao Sorenssena na pomoć oko statusa Hrvata u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je posebnog europskog predstavnika u BiH Petera Sorenssena, tijekom nastupnog posjeta u četvrtak u Mostaru, da pomogne kako bi se spriječilo da Hrvati postanu nacionalna manjina čime bi se tvrdi, poljuljali i temelji Bosne i Hercegovine.

'Ključna zadaća hrvatske politike je da spriječimo da postanemo nacionalna manjina u BiH i zato sam zatražio potporu gospodina Sorenssena da se to ne dogodi. S ovakvom nejednakopravnošću Hrvata teško da ćemo ikada imati stabilnost u BiH', rekao je Čović medijima nakon susreta u Mostaru.

Dodao je kako je danski diplomat na čelu ureda europskog posebnog predstavnika stigao u BiH u 'specifično vrijeme kada se u praksi pokazuje" koliko su Hrvati "jednakopravni i kada nas se želi pretvoriti u status nacionalne manjine'. Čović je kazao danskom diplomatu da su većinske bošnjačke stranke utemeljile vlast u Federaciji BiH ignorirajući većinsku politiku volju Hrvata u BiH od kojih je 90 posto glasovalo za dva HDZ-a.

Čelnik HDZ-a BiH se prigodom razgovora s posebnim europskim predstavnikom u BiH zauzeo za to da se uspostavi vlast od šest stranaka od razina županija, preko entiteta do države jer će u protivnome, smatra, biti nemoguće provoditi proces pridruživanja euroatlantskim integracijama.

'Ovih šest stranaka mora uspostaviti vlast na svim razinama. Tamo gdje to nije učinjeno treba napraviti korekcije kako bi dali šansu gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje i njezinu euroatlantskome putu', objasnio je Čović.

Po njegovim riječima, vlast na svim razinama u BiH bi trebali činiti predstavnici vodećih bošnjačkih, hrvatskih i srpskih stranaka SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH i HDZ 1990. te SNSD-a i SDS-a, koje trenutačno razgovaraju oko ustroja vijeća ministara ove zemlje iako je od održanih izbora prošlo više od godinu dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi