MILIJUNSKA ŠTETA

Čović optužen za pogodovanje Lijanovićima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2011 12:45
  • Objavljeno 30.06.2011 u 12:33
Dragan Čović hdz bih

Dragan Čović hdz bih

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Županijsko državno odvjetništvo o u Sarajevu podiglo je novu optužnicu protiv predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, kojega se ponovno tereti da je 2000. godine kao ministar financija Federacije Bosne i Hercegovine donio odluke kojima je oštetio federalni proračun za nešto manje od milijun eura

Kako u četvrtak prenose mediji u BiH, glasnogovornica državnog odvjetništva Sarajevske županije Jasmina Omičević potvrdila je da je ta optužnica sada proslijeđena županijskom sudu na potvrdu.

Rječ je zapravo o procesu sličnom onom koji je već jednom vođen pred sudom BiH i kada je Čović u prvostupanjskom postupku osuđen na pet godina zatvora.

U prizivnom je postupku presuda poništena a predmet je zbog teritorijalne nadležnosti prebačen Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.

Slučaj se odnosi na poslovanje tvrtke 'Lijanovići' iz Širokog Brijega, a Čovića se tereti da je toj tvrtki pogodovao kod uvoza sirovina za mesne prerađevine oslobodivši 'Lijanoviće' plaćanja posebnih uvoznih pristojbi.

'Čović je carinskoj upravi Federacije BiH izdao obvezujući akt vezan uz provedbu odluke Vijeća ministara BiH o određivanju proizvoda za koje se pri uvozu plaća posebna pristojba', pojasnila je Omičević navode optužnice.

Na temelju Čovićeva dopisa 'Lijanovići' su izbjegli plaćanje posebnih pristojbi za uvoz pilećeg i purećeg mesa.

Državno je odvjetništvo procijenilo kako je federalni proračun na ovaj način oštećen za 1,9 milijuna konvertibilnih maraka, no optužnicom protiv Čovića njisu obuhvaćeni i braća Lijanovići kao vlasnici tvrtke koja je profitirala zbog navodnog protuzakonita uvoza.

Nova optužnica protiv Čovića podignuta je u istom tjednu u kojemu je on na županijskom sudu u Mostaru nepravomoćnom presudom oslobođen optužbi za protuzakoniti pijenos dionica telekomunikacijske tvrtke 'Eronet' na tri privatna poduzeća.

'Mogli su makar sačekati da se završi jedan slučaj', kazao je Čović 'Dnevnom avazu', dodajući kako ga u državi kakva je BiH više ništa ne iznenađuje.

'Ovo rade oni koji misle da su vladari života u BiH. To je strašno za pravosuđe i pravnu državu u BiH', konstatirao je Čović.

Županijski sud u Sarajevu trebao bi se o novoj optužnici protiv Čovića očitovati u roku od osam dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi