na tragu sporazuma

Čović očekuje pomoć EU i SAD i kompromis oko izborne reforme u BiH

15.09.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je u srijedu da očekuje da bi se potkraj rujna na sastancima s visokim dužnosnicima administracije SAD-a i EU-a mogao postići kompromis triju strana u BiH o izbornoj reformi, na tragu sporazuma koji je prošle godine potpisan u Mostaru

Nakon sjednice vodstva HNS-a BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke i HDZ-a BiH kojemu je također na čelu, Čović je na konferenciji za novinare u Mostaru najavio kako će posebni američki predstavnik Matthew Palmer i direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst potkraj rujna razgovarati s predstavnicima vodećih političkih stranaka iz triju naroda kako bi se približila stajališta o izmjeni Izbornog zakona.

Čović navodi da to podrazumijeva provedbu presude Ustavnoga suda BiH kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje i nemogućnost preglasavanja malobrojnijih Hrvata, ali i otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina sukladno presudama Suda za ljudska prava u Strasbourgu, što bi također ušlo u izmjene. To je bio sastavni dio političkog sporazuma kojega je on prošle godine potpisao s čelnikom vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije u Mostaru.

"Radili smo zajedno s predstavnicima OHR-a, OESS-a, američke i europske administracije. Trebamo ono što smo dogovorili provesti u djelo. Oni će nas dovesti za stol, iako je to naša konačna odluka i za Izborni zakon i za Ustav. To mora biti kompromis između svih nas", rekao je Čović.

Istaknuo je kako je jedan politički sporazum, kojemu su bili pokrovitelji predstavnici međunarodne administracije, uspješno proveden te su održani izbori u Mostaru, koji po njegovu mišljenju mogu biti dobar smjer za postizanje izmjena Izbornog zakona koji se tiču načina biranja članova BiH Predsjedništva i izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Po njegovim riječima, proces uključuje i ograničenu izmjenu Ustava na koju su se strane obvezale kako bi se provele izmjene Izbornog zakona. Čović ističe da je za Hrvate ključno da se tome narodu zajamči mogućnost biranja člana BiH Predsjedništva.

"Zašto bi nekome smetalo da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bude izabran od Hrvata? Samo se tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda biraju po etničkom načelu, sve ostalo se bira na građanskom modelu. Ako je to nekome previše, onda taj ne voli BiH. BiH ne može biti građanska po modelu kako bi to netko želio", rekao je Čović.