u svom filmu

Čović objasnio zašto se nije pojavio na sastanku u Bruxellesu: 'Netko je podmetnuo kukavičje jaje'

12.06.2022 u 22:04

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u nedjelju da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom jer bi time “dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsjedništva” i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela

“Nema smisla sudjelovati na sastanku koji će legitimirati i promovirati dvojicu bošnjačkih članova predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovna ustavna načela”, rekao je Čović u Bruxellesu.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel okupio je u nedjelju popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako je doputovao u Bruxelles. Na sastanak su pozvani i članovi predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Čović je rekao da je sastanak s Michelom uz pomoć hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pripreman već nekih mjesec dana s nakanom da se u Bruxellesu riješe neki od ključnih problema, prije svega izborno zakonodavstvo, kako bi se postigao dogovor o tome kako će se implementirati rezultati izbora koji će se održati u listopadu.

“Sastanak je pripreman u tom pravcu, da bih ja prije prije dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva”, rekao je Čović.

Dodao je da je on zamolio da se članovi predsjedništva ne miješaju sa stranačkim formatom, da oni budu izdvojeni.

“Ja sam postavio jedan uvjet da ne budu nazočni dvojica bošnjačkih članova predsjedništva, da mi sada na kraju njihova mandata ne legitimiramo taj mandat”, rekao je Čović.

Čović je, ne spominjući mu ime, rekao da 90 posto hrvatskog naroda ne želi razgovarati o Željku Komšiću, koji je proglašen i nepoželjnom osobom na prostorima na kojima su Hrvati većina.

Čović je rekao da ne misli da je Michel odredio ovakav format sastanka, nego da je to “napravila njegova logistika iz Sarajeva, da je netko podmetnuo kukavičje jaje”.

Najavio je da će sutra napisati pismo Charlesu Michelu u kojemu će mu se ispričati na nedolasku i zahvaliti na naporima koje je učinio da bi se došlo do nekog dogovora.

“Zahvalni smo njemu i premijeru Plenkoviću koji je isto napravio veliki napor da se nešto dogodi, ali ako se to uradi na pogrešnim osnovama, onda ćete napraviti mnogo više štete nego da zadržimo sadašnje stanje”, rekao je Čović.

Michel je čelnicima bosanskohercegovačkih stranaka predložio nacrt dokumenta pod nazivom “Politički dogovor o načelima za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na europskom putu”.

U nacrtu toga dokumenta se kaže da treba promijeniti izborni zakon najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na državnoj razini.

“Ali, ovdje je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage”, kaže Čović.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda. To je omogućavalo bošnjačkim strankama da iz kantona u kojima gotovo nema Hrvata izaberu delegate koji se lažno izjasne Hrvatima i postanu članom hrvatskog nacionalnog kluba. Nacionalni klubovi u Domu naroda Federacije BiH broje po 17 članova i hrvatski klub bi bio potpuno blokiran ako Bošnjaci uspiju nametnuti svojih šest zastupnika, jer je za odluke potrebna dvotrećinska većina.