NAPETO U BIH

Čović i Izetbegović optužuju se međusobno za blokadu europskog puta

02.08.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Čelnici Hrvatske demokratske zajendice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) Dragan Čović i Bakir Izetbegović u utorak su nastavili razmjenjivati teške uzajamne optužbe zaoštravajući retoriku kojom su komentirali ishod nedjeljnog sastanka na kojemu su Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili model mehanizma koordinacije odnosa BiH s Europskom unijom

U odvojenim intervjuima za lokalne medije Čović i Izetbegović su jedan drugog otvoreno optužili za blokiranje nastavka reformi i izigravanje već postignutih dogovora, što je prvi takav slučaj otkako su HDZ BiH i SDA postali partnerima u vlasti nakon izbora 2014. godine.

Čović je za sarajevsko 'Oslobođenje' kazao kako je postojao načelan dogovor da se u cilju rješavanja postojećih blokada organizira sastanak na kojemu bi sudjelovali svi zainteresirani, no onda su se iznenada sastali samo Izetbegović i Dodik te njihovi najbliži suradnici i to uz posredovanje šefa delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka

'To je neprihvatljivo', kategoričan je Čović koji tvrdi kao ovakvim postupkom europski put BiH ne samo da nije otvoren nego je cijela zemlja sada još dalje od njega nego što je bila prije nedjeljnog sastanka u jednoj kavani u Istočnom Sarajevu, gdje su o pitanjima od državnog značaja iznenada razgovarali Izetbegović i Dodik i to nakon što su se mjesecima uzajamno javno verbalno obračunavali i optuživali.

Mehanizam koordinacije kojega su njih dvojica dogovorili Čović je nazvao 'brutalnim izigravanjem koncepta dogovora' ocjenivši da upravo na takav način izbacuju partnere iz igre. Čović je podsjetio kako ni u Federaciji BiH, gdje su na vlasti HDZ i SDA, stanje nije dobro jer se dvije stranke već mjesecima sukobljavaju oko donošenja važnih zakonskih rješenja.

Dogovorom zadovoljan Dodik jer 'nema nove centralizacije'

Izetbegović je pak preko 'Dnevnog avaza' poručio Čoviću kako se buni i ljuti bez stvarnog razloga jer mehanizam koordinacije kojega je usuglasio s Dodikom ne isključuje niti jednu razinu vlasti iz donošenja odluka pa tako ni županije unutar Federacije BiH koje su Hrvatima bitne jer preko njih štite neka od temeljnih prava koja im kao narodu pripadaju po ustavu.

Lider SDA tvrdi kako je zapravo s Čovićem sve to dogovorio prošlog petka, a nakon dva dana sve potvrdio na susretu s Dodikom.

Kako tvrdi Izetbegović, Čović sada oko svega pravi 'bespotreban problem', a ponovio je optužbu kako je po prvi puta izrekao u ponedjeljak kako je Čović zapravo sukrivac za krizu u BiH jer je isuviše rano odlučio predati zahtjev da se BiH odobri status kandidata za članstvo u EU.

Komentirajući odnose među vodećom bošnjačkom i hrvatskom strankom u Federaciji BiH Izetbegović je kazao kako ima problema no to nije i kriza.

'Krize u Federaciji BiH nema osim ukoliko je HDZ ne proizvede. A proizvest će je ako nastavi inzistirati na pokušajima da ta stranka nametne pravo veta nad svim procesima', kazao je Izetbegović najavivši kako će se državom upravljati sukladno ustavu i zakonima, a ne željama HDZ-a 'da sve kontrolira'.

Treći bitni sudionik nove epizode bosanskohercegovačke politilke trakavice Milorad Dodik čini se potpuno zadovoljnim ishodom nedjeljnog sastanka s Izetbegovićem. On je medijima u RS-u kazao kako je tim dogovorom ovaj entitet dobio sve što je trebao, a to je da se niti jedna odluka unutar mehanizma koodinacije odnosa sa EU ne može donijeti bez suglasnosti ovlaštenog predstavnika RS.

'To je ključna promjena', kazao je Dodik ustvrdivši kako je ovime de facto odbačen koncept uspostave funkcionalne države BiH na kojemu je ranije inzistirala EU te kako stoga neće biti ni novih pokušaja daljnjeg centraliziranja funkcija države.