jedna suspektna

Ćorušić o porodu trudnica pozitivnih na koronavirus: Sve su rodile carskim rezom

06.04.2020 u 08:54

Bionic
Reading

'Do sada nismo imali nijednu rodilju pozitivnu na COVID-19, bila je jedna suspektna', kaže prof. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb

Kao predsjednik Hrvatskoga ginekološkog društva prof. Ante Ćorušić inicirao smjernice za postupanje kod infekcije koronavirosom i sumnje na nju kod trudnica, piše Večernji list.

'U literaturi su opisani slučajevi nekoliko pozitivnih trudnica i sve su rodile carskim rezom. U jednom britanskom slučaju zabilježen je vaginalni porođaj pozitivne majke i u tom je slučaju dijete inficirano, vjerojatno je inficirano u porođajnom kanalu', kazao je prof. Ćorušić.

Dr. Gordan Zlopaša sa Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb objasnio je ze Večernji list postupak:

'Dođe li trudnica u terminu, uzme joj se bris i testira na COVID-19. Ako je negativna, porađa se normalno, a ako je pozitivna, učinit će se carski rez. Testiranje traje pet-šest sati pa u slučaju da porođaj brzo napreduje pa se ne može čekati rezultat testiranja ili nema vremena za uzimanje brisa, tretirat će se kao da je pozitivna, dakle carski rez i uz zaštitnu opremu za zdravstveno osoblje'.