'FANTOMSKI SPORAZUM'

Ćorić: Tomašić izmišlja, Tepeš ide u Bruxelles!

13.10.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Mnogo se prašine podignulo oko predsjednika Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) u ostavci Ivana Tepeša koji bi trebao u Europskom parlamentu zamijeniti HDZ-ova političkog tajnika Davora Ivu Stiera koji će najvjerojatnije preuzeti funkcije potpredsjednika Vlade te ministra vanjskih i europskih poslova

Iz HDZ-a se usporedno sa slaganjem vlade, kada je postalo izvjesno da će dva europarlamentarca, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier napustiti dužnosti koje imaju u Europskom parlamentu, stizale vijesti kako nisu baš voljni prepustiti Tepešu mjestu eurozastupnika te da se traže načini da se takva zamjena onemogući. I nakon što su Plenković i Stier u srijedu podnijeli ostavke u Europskom parlamentu još nije do kraja jasno tko mijenja Stiera.

Vodu na HDZ-ov mlin dodatno je pustila Ruža Tomašićeuroparlamentarka i bivša predsjednica HSP-a AS koja je ustvrdila da je uoči izbora za Europski parlament 2014. postignut sporazum između HDZ-a i HSP AS da u Europski parlament ne može drugi član HSP-a AS dok je ona u tom visokom domu. Prema tom dogovoru, Tepeš ne bi mogao zamijeniti nekog HDZ-ovca, no prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, zastupnika koji napusti svoje mjesto zamjenjuje sljedeći neizabrani kandidat na listi, bez obzira na to iz koje je stranke.

Međutim, glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić negira njene tvrdnje. Kaže da je autor svih pet sporazuma između HDZ i HSP AS bio on i dobro zna što u njima piše. Pero Ćorić kaže da Ruža Tomašić izmišlja jer su u sporazumu jasno definirane pozicije i to je sve nema nikakvih dodatnih uvjeta. 'Nismo definirali ni imena koja idu jer nikad nisam dopuštao da nam se kadrovira unutar stranke koga ćemo mi nominirati', kaže nam Ćorić. Naglašava da se odmah sjetio sedam smrtnih grijeha kada je čuo izjavu Ruže Tomašić i tvrdnje o fantomskom sporazumu

'Riječ je o čistoj ljubomori i zavist. Imala je mnogo pogrešnih poteza, ali ovo joj je najveći gaf. Iz aviona je vidljivo da se ovdje radi o ljubomori. Kao da Europski parlament postoji samo radi nje', poručio je glavni tajnik HSP-a AS.

Ćorić čak tvrdi da je u vrijeme kada su slagali sporazum oko zajedničkog nastupa s HDZ-om na Europskim izborima Tomašić gorljivo bila protiv. Jedva ju je uvjerio da promijeni mišljenje, ali je morao potpisati jedan dokument da će podnijeti ostavku na dužnost u stranci ako ona ne prođe. Što se tiče Tepeševa europskog mandata, kaže da je zakon vrlo jasan. 'Tepeš je oprezan i puše i na hladno, ali ne vidim neke prepreke koja bi ga zaustavila da postane zastupnik u Europskom parlamentu. Sljedeća dva s liste idu, on je drugi', kazao je Ćorić. Ustvrdio je za kraj da se u ovom slučaju ne radi o općinskom vijeću Donje Motičine, nego o Europskom parlamentu. Pravila se znaju.

Potvrđeno: Tepeš postaje eurozastupnik

Iz Hrvatskog sabora su za emisiju Hrvatska uživo potvrdili da u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića i Davora Ivu Stiera mijenjaju Ivica Tolić i Ivan Tepeš. Tako su sve nedoumice oko statusa Ivana Tepeša, ako ih je i bilo, riješene. Tepeš će sljedeće tri godine Hrvatsku predstavljati u Europskom parlamentu.