n/a

Čokoladna soufflé torta s umakom od naranče i karamela

03.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Ova kalorijska bomba neće ostaviti ravnodušnog nijednog istinskog 'desertomana'

SASTOJCI:

200 g maslaca
250 g tamne čokolade (Lindt 70 %), nasjeckane
6 jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
140 g + 100 g šećera
1/2 žličice soli
3 naranče

PRIPREMA:

Za tortu:
Stavite manju vatrostalnu posudu, napunjenu do pola vrućom vodom, u donji dio pećnice, kako bi bilo dovoljno vlage tokom pečenja.
Zagrijte pećnicu na 160°C.
Obložite kalup za tortu masnim papirom.
Rastopite maslac i čokoladu zajedno na pari. Maknite s vatre. Istucite žumanjke, 70 g šećera i malo soli, dok nisu pjenasti, gusti i svijetli.
Umiješajte smjesu od čokolade u žumanjke i dobro promiješajte.
Istucite bjelanjke s šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte prvo dio bjelanjaka u čokoladnu smjesu, a zatim ostatak.
Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 1 sat. Ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta. Torta će se malo ispuhati dok se hladi.
Pažljivo izvadite tortu iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje.

Dok se kolač peče, napravite umak. Naribajte koricu od dvije naranče. Iscijedite sok od tri naranče, da dobijete 250 ml.
Stavite ostatak, 100 grama šećera u tavu ili lonac i pustite da se rastopi i prijeđe u karamel. Dodajte koricu, a zatim i sok. Nastavite kuhati dok se stvrdnuti karamel ponovno ne rastopi. Ohladite umak i poslužite s tortom.