SLUČAJ PLANINSKA

Čobanković: Znalo se tko daje zeleno svjetlo za sve

15.05.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković svjedočio je u nastavku suđenja bivšem šefu Ivi Sanaderu, optuženom pred Županijskim sudom da se okoristio kupoprodajom zgrade u Planinskoj ulici. Čobanković je prije suđenja priznao USKOK-ove optužbe da je u tome pomogao Sanaderu te je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro. Na suđenju je svjedočio o okolnostima kupnje zgrade u Planinskoj

Po riječima Petra Čobankovića ideja da se kupi zgrada u Planinskoj, u većinskom vlasništvu Stjepana Fiolića, rodila se još dok je 2006. godine dok je bio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Tad se predlagalo da se zgrada u Planinskoj kupi za potrebe smještaja Hrvatskih šuma u kojima je Čobanković bio predsjednik skupštine društva.

Čobanković je ispričao kako mu je Fiolić potvrdio da je razgovarao s predsjednikom uprave Hrvatskih šuma Darkom Beukom, ali i da ga je upozorio na to 'tko daje zeleno svjetlo'. Po njemu, trebalo je razgovarati s Ivom Sanaderom, a kad se Sanader složio s tom inicijativom, odlučeno je da Hrvatske šume ne budu direktan kupac od Mesnica Fiolić, nego se posao trebao obaviti preko nekog leasing društva koje bi otkupilo taj prostor i poslije ga prodalo Hrvatskim šumama.

'Nisam bio sretan završetkom razgovora jer sam smatrao da nije dobro kupovati poslovni prostor od Fiolića jer je bio istaknuti član HDZ-a i da bi to moglo biti medijski eksploatirano protiv HDZ-a', posvjedočio je Čobanković uz napomenu kako je cijena zgrade iznosila oko 25 milijuna kuna.

Budući da kompletna zgrada u Planinskoj nije bila u vlasništvu Mesnica Fiolić, a sporni su bili i imovinsko-pravni odnosi te u Hrvatskim šumama nisu bili zadovoljni cijenom, od kupnje se odustalo. 'Imao sam dojam da Sanader nije bio zadovoljan takvim odgovorom. Nije mi bilo ni svejedno jer nije izvršen nalog koji sam dobio', rekao je Čobanković uz primjedbu kako mu je Sanader najavio da će smijeniti Beuka.

Drugi pokušaj kupnje zgrade dogodio se nakon parlamentarnih izbora 2007., kada je Čobanković preuzeo novoformirano Ministarstvo regionalnog razvoja pa mu je ponovno došao Stjepan Fiolić s ponudom da se za potrebe smještaja tog resora kupi nekretnina u Planinskoj. Nakon novog kruga razgovora kod Sanadera, donijeli su odluku o kupnji zgrade na način da se taj posao obavi preko Hypo Leasinga.

O okolnostima kupnje zgrade u Planinskoj, Čobanković će nastaviti svjedočiti nakon pauze.

Na prošlom je ročištu svjedočio još jedan od optuženika, Stjepan Fiolić, koji je priznao kako je nakon kupnje zgrade Sanaderu odnio proviziju u iznosu 17 milijuna kuna. Osim Sanadera, na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka u procjeni zgrade navodno udvostručila vrijednost nekretnine prije nego što ju je tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo za 79,9 milijuna kuna.

Bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera tereti se da je na užem kabinetu 'pogurao' sklapanje spornog posla kojim je, kako tvrdi USKOK, državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.