GLAVOBOLJE NOVOG MINISTRA

Čobanković ostao dužan seljacima 736 milijuna kuna za poticaje

Petar Čobanković u traktorskoj prikolici s rakijom

Petar Čobanković u traktorskoj prikolici s rakijom

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Analiza zatečenog stanja u Ministarstvu poljoprivrede i dalje je u tijeku, a s početnih 400 milijuna kuna neisplaćenih poticaja, pri primopredaji dužnosti bivšeg ministra Petra Čobankovića, došli smo do čak 736 milijuna kuna, izjavio je ovih dana ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, piše Vjesnik

Ministar Jakovina je također istaknuo da potpore naprimjer za mlijeko od 50 lipa po litri predana mlijeka stoje još od rujna prošle godine, a kako su predviđena sredstva za privremeno financiranje, isplata poticaja će ipak početi tijekom siječnja.

Poljoprivrednici su u posebno teškom položaju jer su posljednje poticaje dobili još početkom 2010. godine. Da nisu isplaćeni poticaji za cijelu prošlu godinu, Vjesniku je potvrdio i glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vlado Novotny koji kaže da im je bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković znao reći: Novac nije problem, ali ga nema.

Istina, poljoprivredni je proračun u posljednjih deset godina povećan gotovo tri puta, ali poljoprivrednici se moraju naviknuti da to više nije održivo.

Iako je Hrvatski seljački savez zatražio ovih dana da potpore poljoprivrednicima za prošlu godinu budu svakako isplaćene do ožujka ove godine, a ne do kraja lipnja, kako je bilo predviđeno zbog prilagodbe EU-ovu načinu isplate poticaja.

Osim toga, Seljački savez traži i snižavanje stope PDV-a za poljoprivredne proizvode.

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Mijo Latin kaže da je prošla godina bila sušna te je proglašena elementarna nepogoda, a seljaci su dobili samo 32 milijuna kuna odštete.

Seljak nema novca i bez isplate poticaja proljetna sjetva, kao što je vrlo teška bila i jesenska sjetva, bit će nemoguća. Kaže i kako je neprihvatljivo da se gotovo svakodnevno u medijima seljaci nazivaju 'lopovima' zato što uzimaju potpore. Izražava žaljenje što se u to 'upleo' i novi ministar poljoprivrede, kojemu Latin poručuje da lopove traži u pogrešnom dvorištu. Stoga poziva poljoprivrednu inspekciju da odradi svoj posao, da provede nadzor i riješi probleme kako se i dalje ne bi pojavljivali napisi o 50 posto lažnih potpora u poljoprivredi što, smatra Latin, nije istina.

Ipak, kaže, vjerojatno ima nekih lažnih, ali sigurno ne toliko. Naprimjer, pokazalo se da pet posto njemačkih seljaka vara državu na poticajima, a da to čini 12 posto grčkih.

Prema uzoru na novoga ministra turizma koji se zauzima za snižavanje PDV-a u turizmu na 10 posto, u Hrvatskom seljačkom savezu isto očekuju i od ministra poljoprivrede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi