isprika nije dovoljna

CNN-ov voditelj dobio otkaz zbog seksističkog komentara: 'Zapanjen sam'

25.04.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Nakon što je dobio otkaz na CNN-u zbog spornih izjava o ženama, voditelj Don Lemon obrušio se na svog dojučerašnjeg poslodavca. 'Zapanjen sam', tvitao je Lemon, rekavši da mu je informaciju u otkazu dao njegov agent. CNN je priopćio da se 'razišao' s Lemonom, jednim od voditelja njihove popularne jutarnje emisije CNN This Morning, zaželjevši mu 'sve najbolje'

Lemon je izazvao buru reakcija u javnosti izjavom da Nikki Haley, 51-godišnja republikanska predsjednička kandidatkinja i bivša američka veleposlanica pri UN-u, više nije u najboljim godinama ('in her prime').

'Smatra se da je žena u najboljim godinama u svojim 20-ima i 30-ima, a možda i 40-ima', kazao je Lemon. Njegovom izjavom bile su šokirane i suvoditeljice u studiju, Poppy Harlow i Kaitlan Collins, pa je Lemon pojasnio da se takve teze mogu naći na internetu i dodao da to nije nužno i njegovo mišljenje. No čašu je prelio. U idućih nekoliko emisija nije se pojavio, a na društvenim mrežama ispričao se zbog svojih 'nepristojnih i nerelevantnih' komentara. Ispričao se i kolegicama i kolegama na CNN-u, te je pristao sudjelovati u 'obavezoj obuci' za rješavanje incidenata.

Bilo je to još u veljači, no bura se u međuvremenu nije stišala. U ožujku, dobitnica Oscara Michelle Yeoh (60) poslala je snažnu poruku u svom pobjedničkom govoru: ''Dame, ne dopustite da vam itko kaže da ste prošle svoje najbolje godine', kazala je 60-godišnja Yeoh, osuđujući time ukorijenjenu diskriminaciju na osnovi dobi, osobito kad se radi o ženama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Lemonov ugled dodatno je urušen izvješćem Varietyja s detaljnim optužbama za mizogino ponašanje prema kolegicama: producenticu je u lice nazvao debelom, drugoj suradnici se rugao, a trećoj je navodno slao prijeteće poruke. Lemonov agent demantirao je te navode. Jesenas je pak isplivala Lemonova izjava da bi američka muška nogometna reprezentacija treba biti plaćena više od ženske, uz opasku da je 'zanimljivije' gledati igru muškaraca.

Lemon se jučer ujutro pojavio u programu, kao i obično, a vijest o otkazu objavljena je tijekom dana.

'Nakon 17 godina na CNN-u, mislio bih da bi netko u menadžmentu imao pristojnosti reći mi to izravno', tvitao je Lemon, dodajući da mu ni u jednom trenutku nije dana bilo kakva naznaka da neću moći nastaviti raditi posao. 'Očito da je nešto veće u igri', poručio je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

CNN nije pojasnio razlog njegove smjene, ali je Lemonov opis događaja nazvao 'netočnim', rekavši da je imao priliku sastati se s upravom. Lemonov ugovor s CNN-om traje do 2026. godine, a dojučerašnji voditelj (56) angažirao je celebrity odvjetnika Bryana Freedmana.

Producenti CNN-a otkrili su da su neki gosti odbili pojaviti se u emisiji CNN This Morning zbog Lemonove izjave o Nikki Haley. Toj emisiji posljednjih mjeseci pala je gledanost, a jučer je reagirao i bivši predsjednik Donald Trump, ocjenjujući Lemona 'najglupljim čovjekom na televiziji'.

Trump nije komentirao drugi veliki otkaz u američkim medijima. Neposredno prije Lemonovog tvita o otkazu, Fox News objavio je da se rastaje od glavnog voditelja Tuckera Carlsona nakon što je ta konzervativna TV kuća pristala na rekordnu nagodbu temeljem tužbe za klevetu.

Nikki Haley u ponedjeljak je tvitala da je to 'sjajan dan za žene', uz hashtag #StillInMyPrime.