ratni zločin

[UZNEMIRUJUĆI VIDEO] CNN objavio snimku kako ruski vojnici pucaju u leđa nenaoružanim civilima

12.05.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Objavljena je snimka toga kako su ruski vojnici ustrijelili dva nenaoružana civila u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Pucali su im u leđa

CNN je dobio snimku incidenta koji ukrajinski tužitelji sada istražuju kao ratni zločin. Snimka datira iz vremena početka sukoba u Ukrajini.

Oba civila su umrla nakon pucnjave koja je protivna takozvanim ratnim pravilima što zabranjuju gađanje civila. CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnjak koji je radio ondje kao čuvar.

Njegova kći Julia nije mogla pogledati snimku, ali je čuva da bi je jednog dana pokazala svojoj djeci kako ne bi zaboravili koliko su osvajači bili divlji.

Video je sastavljen od isječaka iz brojnih kamera oko posjeda i, iako nema zvuka, slike su jasne. Bilo je to kukavičko, hladnokrvno ubojstvo dvojice nenaoružanih muškaraca. Na snimci se vidi kako dolazi pet ruskih vojnika koji pokušavaju provaliti u poslovne objekte, pucajući u brave i razbijajući staklo.

Vidi se kako se vlasnik približava s podignutim rukama, vojnici ga zaustavljaju i pretresaju da vide ima li oružje. Zatim dolazi Pljac, kojeg također pretresaju. Izgleda kao da je došlo do razgovora prije nego što se vojnici okrenu i dvojica civila počnu hodati natrag na svoje stražarsko mjesto. Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju. CNN je zatražio komentar ruskog ministarstva obrane, no odgovor još nisu dobili.

Nakon što je pogledala video glavna ukrajinska tužiteljica rekla je da se incident istražuje kao ratni zločin. Na snimci se vidi i kako su vojnici pljačkali poslovne objekte. Za to vrijeme muškarac je još bio živ, prenosi Jutarnji.hr. Na snimci se vidi kako s mukom ustaje, veže nešto što izgleda kao podvez oko bedra i šepa natrag na svoje stražarsko mjesto.

Snimka nadzora pokazuje da se Pljac srušio u stražarskoj kućici dok su Ukrajinci stigli do njega. Umro je ispred stražarnice. Zapovjednik ukrajinskih snaga rekao je da je iskrvario jer su se civilni borci u početku morali povući, jednostavno nisu imali vatrenu moć za suzbijanje tenkova i topova Rusa u tom području. Civilni zapovjednik rekao je da su Pljac i vlasnik autosalona bili upozoreni da su Rusi sve bliže, ali su odlučili ostati.

'Treba im suditi. Nadam se međunarodnom sudu. Nadam se da će ne samo Ukrajina, nego cijeli svijet saznati za njihove zločine', poručila je neutješna Julia.