užas u panami

Članovi sekte osuđeni na 50 godina zatvora: Biblijama i mačetama zatukli trudnicu i djecu

04.12.2021 u 07:17

Bionic
Reading

Kazna pedesetogodišnjeg zatvora izrečena je članovima panamske sljedbe koji su 14. siječnja 2020. ubili šestero djece i trudnicu u obredu "istjerivanja zloduha", priopćilo je u petak državno odvjetništvo u Panami.

"Sud je izrekao najveću moguću zatvorsku kaznu u trajanju od pedeset godina svakom od sedam optuženika", članova sljedbe "Novo Božje svjetlo", navodi se u priopćenju odvjetništva.

Ranije su još dva člana sekte osuđena na po 47 godina zatvora nakon nagodbe s tužiteljstvom, dodaje isti izvor.

Članovi sljedbe proglašeni su krivima na sudu u Changuinoli, na sjeveroistoku zemlje, zbog toga što su svoje žrtve, šestero djece od godinu dana do 17 godina, pripadnika domorodačke zajednice Ngabe Bugle u El Terronu, vezali i zatukli palicama, Biblijama i mačetama, želeći iz njih "izagnati zloduha".

Trudnica, koju su nasilu dovukli u crkvu u kojoj se sljedba sastajala, zatučena je pred svoje petero djece koji su i sami poslije ubijeni i pred šestom žrtvom, također maloljetnikom, u nazočnosti svih članova sekte.

Svjedoci pokolja, i sami ozlijeđeni, pobjegli su i pozvali policiju. Potonja je nakon dolaska pronašla u crkvi petnaestak osoba koje su ondje bile zatočene, među njima nekoliko djece.

Tijekom istrage pronađena su tijela žrtava koje su bile vezane i u uznapredovalu stadiju raspadanja, u zajedničkoj grobnici na sat hoda od mjesta zločina.

U Panami se zadnjih godina događaju ubojstva i otmice za koje su odgovorne vjerske sljedbe.

U kolovozu 2020. uhićena su tri člana jedne sljedbe pod optužbom da su oteli i silovali šestero djece. Vođa sljedbe je i sam uhićen mjesec dana poslije, a policija je zatim, nakon deset sati hoda kroz planinsku džunglu, pronašla zajedničku grobnicu na području njezina djelovanja.

Pripadnici domorodačkog plemena Ngabe Bugle rekli su u siječnju da ih je uznemiravala druga vjerska sljedba.

Najsiromašniji su "očito najosjetljiviji na manipulacije sljedbi. Zato najveća opasnost da se upadne u ovakve stupice vreba u najzabitnijim dijelovima zemlje", rekla je za AFP znanstvenica Claire Nevache koja radi u Međunarodnom institutu za politička i društvena istraživanja u Panami.