riječ stručnjaka

Čivljak: Podaci za jedan dan nisu mjerilo za donošenje odluke o popuštanju mjera

15.04.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu kazao je kako ono što se zbiva u posljednjih 24 sata nije dovoljno mjerilo za neke nove dugoročne i konačne odluke i popuštanje mjera

"Svi stožeri prate podatke na terenu, prate se podaci o novooboljelima. Odluka o popuštanju mjera mora se temeljiti na padu broja oboljelih i novih registriranih. Tek kad dođe do potpunog prestanka pojave novih bolesnika, može se razmišljati o popuštanju mjera. Sve ranije bi moglo utjecati na pojavu većeg broja oboljelih", kazao je Čivjlak.

Navodi da su iznenađenja u epidemijama uvijek moguća.

"Tješi nas to da kontinuirano pada broj novooboljelih što je dobar znak. Epidemija ipak jenjava, smanjuje se broj novih i hospitaliziranih bolesnika, povećava se broj otpuštenih bolesnika, možemo reći da sve ide u dobrom smjeru", objasnio je Čivljak.

O tome koji bolesnici najčešće završe na respiratoru navodi da se kod svih oblika zaraznih bolesti mogu dogoditi komplikacije te da teški slučajevi se mogu dogoditi i kod zdravih i mladih ljudi, ali su to rijetke situacije.

"Imali smo neke mlađe bolesnike koji su imali komplikacije, imamo i sada jednog takvog pacijenta koji nema prethodne kronične bolesti, no to su pojedinačni slučajevi. Pušenje je jedna od najčešćih navika koja je najveći rizik za bolesti pluća i respiratornih infekcija, pa tako i ove, COVID-19", dodao je Čivljak.

Dvije trećine bolesnik liječi se kod kuće. Događa se da, i pored vrlo strogih pravila samoizolacije, dođe do zaraze njihovih ukućana.

"Prema mojim informacijama, oni koji se liječe kod kuće prate epidemiolozi. Oni prate i njihove kontakte. S druge strane, prate ih liječnici obiteljske medicine. Ukoliko dođe do pogoršanja simptoma, oboljeli dolaze kod nas na kontrolu. U nekoliko se slučajeva dogodilo da su takvi ljudi hospitalizirani nakon što je nekoliko dana bolesnik imao blaži oblik bolesti", istaknuo je Čivjak u Dnevniku Nove TV.

Za gubitak njuha kod oboljelih kaže da se događa kod trećine zaraženih, možda čak i kod polovice ljudi.

"Dobro je uočiti simptome koji su specifični za ovu bolest i sve što bi moglo dati znak o pogoršanju bolesti. To je ono što najčešće upozorava na pogoršanje bolesti - otežano disanje, pogoršanje kašlja, osjećaj iznemoglosti i osjećaj nedostatka zraka", kazao je Čivljak.