NIJE ZA PIĆE

Voda u Vrgorcu zamućena nakon obilnih kiša, mora se prokuhavati

15.05.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Nakon obilnih padalina na području Vrgorca došlo je do problema u opskrbi pitke vode, a Komunalno Vrgorac je na svojim službenim stranicama u ponedjeljak obavijestilo građane da voda iz vodovodne mreže nije za piće i mora se prokuhavati

'Velika količina kiše koja je u proteklim danima pala na širem Vrgoračkom području, uzrokovala je nagli dotok podzemnih voda što je prouzrokovalo zamućenje vode na izvorištima Banja i Butina, iznad propisanih vrijednosti', stoji u službenom priopćenju iz Komunalnog.

Situacija se u Splitu, ali i još nekoliko dalmatinskih gradova, ponavlja nekoliko puta godišnje nakon velikih kiša, o čemu je tportal ranije pisao.

Nakon prvih rezultata ispitivanja vode uzeti na različitim mjestima iz vodoopskrbne Komunalno d.o.o. na temelju dosadašnje prakse, iskustva i preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) preporučuje koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Razina poplavljene vode u polju Rastok gdje se nalazi izvorište Banja, došla je do maksimalnog vodostaja kod Vrgorskog mosta. Ako se kiša nastavi i sutra voda bi mogla preći most, nakon čega bi bili ugroženi vinogradi i nasadi jagoda.