UMAŠKA ŠKOLA GALILEO GALILEI

Čistačice i vozači ipak mogu biti Hrvati

06.10.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Sporni natječaj za deset radnih mjesta u Osnovnoj talijanskoj školi Galileo Galilei u Umagu u kojem se, pored odgovarajuće stručne spreme i poznavanja talijanskog jezika, od kandidata izričito traži i da su talijanske nacionalnosti, šokirao je istarsku javnost

'Sporni natječaj, mogu samo reći da se onda moramo zapitati jesu li podjele neminovne i hoće li se uskoro prebrojavati krvna zrnca i gledati tko ima kakvo ime i prezime? To je suprotno od demokratskih procesa kojima želimo ići. Ne mogu vjerovati da se to događa i upravo u Istri gdje se dičimo visokim stupnjem demokracije', kaže Oliver Gmitrović, županijski vijećnik iz redova HSS/HDZ.

Međutim, ravnatelj umaške Osnovne škole na talijanskom jeziku Arden Sirotić kaže da je previd samo u oglasu za spremačicu i vozača, a za sedam učiteljskih zvanja, kao i za traženog diplomiranog knjižničara, talijanska nacionalnost nužna je.

'Ne znam što se i kako desilo, ali neću ni istraživati. Mi smo dali oglas samo u La Voce i Glas Istre, 28. ili 29. rujna, i taj uvjet naveden je samo za učiteljska mjesta', kazao je ravnatelj Sirotić.

'Natječaj za učitelje smo raspisali na temelju Zakona, ali za spremačicu i vozača nismo tražili da budu talijanske nacionalnosti. Svatko se ima pravo javiti na natječaj, molbe se razmatraju i obično se prihvaća prijedlog ravnatelja. Radim ovdje već 20 godina i uvijek tako radimo', kazao je ravnatelj Sirotić, očito zatečen iznenadnim interesom javnosti.

U umaškoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jutros doznajemo da je sporna odredba o 'odgovarajućoj nacionalnoj pripadnosti' jučer, nakon medijskih objava, povučena.

'To je bila greška', kratko je kazao djelatnik ispostave u Umagu Vinko Milos, ispričavajući se kako trenutačno ima stranku u uredu. Na novinarski upit o čijoj se pogrešci radi, samo je dodao: 'Onoga tko je dao natječaj.'

MARINO ROCE: TIME SE TREBAJU POZABAVITI UPRAVNA TIJELA

'Mislim da je u prvu ruku taj natječaj nezakonit, a u drugu ruku to je bezobrazno i upućuje na mnoge primisli, za takav način možemo reći da je 'prekrdašio'. Mislim da se s time trebaju pozabaviti nadležna Upravna tijela.

To bi značilo da moja žena, koja zna odlično talijanski i živjela je u Bujama, ne bi mogla predavati jer je Hrvatica. Mene to podsjeća na Mussolinija', ogorčen je predsjednik istarskog HDZ-a i županijski vijećnik Marino Roce.

U Općini Tar i Vabriga nedavno je bilo predloženo da se talijanski jezik uvede u osnovnoškolsku nastavu u jednakom obimu kao i hrvatski budući da je preko 50 posto stanovništva talijanske pripadnosti pa djeca i tako doma govore talijanski jezik.

'Na to smo reagirali u Vijeću. Naš vijećnik predložio je da prvi izborni predmet bude talijanski jezik, umjesto dosadašnjeg njemačkog. Oni na kraju nisu donijeli odluku, jer je i ne mogu donijeti, nego preporuku koju će uputiti u nadležno ministarstvo na razmatranje. No kao da je sve to u nečijoj režiji. U Taru je bačena prva 'bomba', a ovo u Umagu je druga. Mislim da će naši iz Umaga pisati nadležnima', kaže šef istarskog HDZ-a Marino Roce.