OBJAŠNJENJA IZ HZZO-A

'Čišćenje' viška zdravstvenih osiguranika: 'Ne želimo nikome otežati situaciju'

25.04.2023 u 10:31

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je, prema popisu stanovništva iz 2021., gotovo 200 tisuća više zdravstvenih osiguranika nego stanovnika. Otprilike toliko, oko 200.000 onih koji ne žive u Hrvatskoj, ali ovdje imaju zdravstveno osiguranje. Većinom su to pogranični radnici ili oni koji, prema europskim pravilima, mogu biti osigurani u Hrvatskoj, izvještava HRT

Dio ih je ipak u sivoj zoni, ali mogućnosti za manipulacije trebala bi smanjiti nova pravila. Naime, 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Što se sve i za koga promijenilo i jeste li u opasnosti da vas HZZO izbriše iz svoje evidencije?

Za Studio 4 HRT-a o tome je govorila Dijana Vuksan iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kako je moguće da imamo toliko više osiguranika nego stanovnika? 'Zato što popis stanovnika ne obuhvaća nužno sve ljude koji se imaju obavezu zdravstveno osigurati,' kaže Vuksan.

Je li država je zbog toga u nekom gubitku? 'U svakom slučaju, ako imamo osobe koje su osigurane, a na to nemaju pravo ili nisu osigurani po odgovarajućoj osnovi', dodaje.

Ako je netko radnik iz BiH ili Slovenije, njegova djeca su također osigurana u Hrvatskoj? 'Tako je, oni su hrvatski osiguranici i to po europskim propisima u koordinaciji sustava socijalne skrbi', nastavlja Vuksan.

  • +5
Zdravstveni pregled Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prijava na zdravstveno osiguranje za one koji rade u inozemstvu će sigurno biti otežana jer 'nije jednostavno jednom u tri mjeseca dolaziti ako živite negdje dalje'. 'Namjera nam nije nikome otežati situaciju, nego provjeriti realno stanje', dodaje.

Što moraju oni koji imaju namjeru za privremeni odlazak? 'One osobe koje imaju već prijavljen privremeni odlazak iz RH, danom stupanja na snagu ovog zakona mogu biti osigurane još 90 dana'.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.