MILORAD PUPOVAC

Ćirilicu stavimo na stranu, bavimo se ekonomijom

25.06.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u jučerašnjoj emisiji Otvoreno na temu ćirilice rekao je da taj problem treba napokon riješiti i staviti na stranu te se baviti ekonomijom i sređenim, uljuđenim odnosima od kojih ljudi neće bježati.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala prijedloge izmjena dvaju zakona, koji predviđaju kažnjavanje gradskih i općinskih vijeća ako ne uvedu dvojezičnost u sredinama u kojima nacionalne manjine čine više od trećine stanovništva. Vijeća bi u takvim slučajevima bila raspuštena. No za donošenje jednoga od tih zakona, onoga o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, potrebna je dvotrećinska većina, koju vladajuća koalicija nema.

U emisiji Otvoreno Milorad Pupovac kazao je da su se dvotrećinskom većinom dosad donosili svi zakoni koji se tiču manjinskih prava. HDZ-ov Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja, misli da za to nije potrebna dvotrećinska većina glasova.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u emisiji je komentirao odluku Ustavnog suda o referendumskom pitanju žele li birači da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva. Josić kaže da Ustavni sud nije odlučio da je to pitanje neustavno, nego da 'nije u duhu zakona'.

Vladimir Šeks rekao je da je politika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da manjinske zajednice treba poštivati i poručuje da to treba biti jedno od glavnih strateških uporišta kako rješavati sporove. Igor Gavrić, predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća, kaže da razgovaraju o novom statutu i da će poštivati odluku Ustavnog suda.