NIKOZIJA SE NE DA

Ciparski parlament odbacit će oporezivanje depozita?

19.03.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Ciparski parlament mogao bi u utorak odbaciti prijedlog o oporezivanju depozita u bankama, rekao je glasnogovornik ciparske vlade

Vrlo je vjerojatno da nacrt zakona u parlamentu od 56 zastupnika, u kojem ni jedna stranka nema većinu, neće proći a nije jasno čak ni hoće li se pristupiti glasovanju ako bude jasno da će biti odbačen.

'Izgleda kao da neće proći', rekao je glasnogovornik ciparske vlade Christos Stylianides za državni radio.

Dom zastupnika trebao bi se sastati poslije podne. Odbacivanje prijedloga zakona blokirat će pomoć koju Cipar treba kako bi svoje banke održao na površini a vlada bila u stanju isplaćivati plaće i socijalna davanja.

Kako bi dobio pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot, Cipar bi trebao uvesti porez na depozite u bankama do 10 posto. Taj je prijedlog izazvao prosvjede ciparskih građana i masovno podizanje štednih uloga. Šokirani stanovnici otoka ispraznili su bankomate tijekom vikenda, u utorak su zatvorene banke kao i ciparska burza.

Ciparski parlament već je dvaput odgodio glasovanje, u nedjelju i u ponedjeljak.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades zatražio je od EU dodatnu pomoć tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak, a mogao bi i danas s njom razgovarati tijekom dana.

Stylianides je kazao da bi se predsjednik mogao čuti i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Francuski ministar financija Pierre Moscovici kazao je da je cifra od 10 milijardi eura maksimum za koji se može očekivati da će biti vraćen. 'Iznad deset milijardi eura ulazimo u prostor duga koji nije održiv' rekao je.

Porez ne bi pogodio samo Ciprane, već i tisuće Europljana i Rusa koji imaju poslovne interese na otoku.