ŠEĆERI I MASTI

Čile tuži Nestle i Kellogg's zbog pretilosti kod djece

23.11.2016 u 12:23

Bionic
Reading

Čileanske vlasti odlučile su podići tužbu protiv prehrambenih giganata Nestlea i Kellogg'sa tvrdeći da stavljanjem crtanih likova na pakiranja zaslađenih pahuljica krše zakon o suzbijanju pretilosti kod djece

Čileanske vlasti procjenjuju da svako treće dijete mlađe od tri godine pati od prekomjerne težine. Stoga je 27. lipnja usvojen zakon čiji je cilj obuzdavanje visoke razine pretilosti u zemlji.

Prema tom su zakonu proizvođači obvezni na pakiranjima prehrambenih proizvoda istaknuti upozorenja u slučaju da sadrže velike količine šećera, zasićenih masti i drugih tvari koje uzrokuju pretilost. Također im je zabranjeno isticanje popularnih likova iz crtića na pakiranjima proizvoda poput zašećerenih žitarica.

Zabranjena je i prodaja slatkiša i grickalica koje uključuju igračke, poput čokoladnih jaja Kinder Surprise i McDonald'sova Happy Meala.

Vladin ured za zaštitu potrošača objavio je u utorak da je na temelju tih zakona podnio tužbu protiv Nestlea i Kellogg'sa i Masterfooda, distributera čokoladica M&M. Optužuju ih da krše zakon isticanjem ilustriranih dječjih likova na pakiranju više proizvoda svrstanih u kategoriju proizvoda s visokom razinom pojedinih nezdravih sastojaka.

Direktor ureda za zaštitu potrošača Ernesto Munoz priopćio je da traže da svaka kompanija plati novčanu kaznu od 110.000 dolara.