POSLJEDICA PREDSTEČAJNIH NAGODBI?

Cijene stanova pale za rekordnih 11,2 posto!

06.11.2013 u 22:19

Bionic
Reading

Brojne građevinske tvrtke u Hrvatskoj počele su s rasprodajom stanova, što je u prvih šest mjeseci ove godine dovelo do pada cijene novosagrađenih stanova za 11,2 posto, nezapamćenog od početka krize, objavio je, kako piše Glas Istre, Ekonomski institut u najnovijem broju Sektorskih analiza 'Građevinarstvo i nekretnine'

U Hrvatskoj ima barem 20 tisuća neprodanih novih stanova. Na njihovu djelomičnu prodaju po nižim cijenama mnoge građevinske tvrtke bile su prisiljene zbog ulaska u postupak predstečajne nagodbe, tijekom koje nastoje smanjiti svoje dugove i nastaviti poslovanje, piše Glas Istre.

To je znak početka deblokade tržišta nekretnina u Hrvatskoj, ocjenjuje autor analize Goran Buturac. On podsjeća da se gradnja novih stanova u Hrvatskoj i potražnja za njima nakon 2008. godine više nego prepolovila, ali da se cijene novih stanova unatoč tome nisu bitno smanjivale - sve do ovog proljeća. Velik dio novih neprodanih stanova građevinari su sagradili uz pomoć kredita banaka, kojima također nije u interesu spuštati njihove cijene.

'U formiranju tržišnih cijena stanova problem je i rast loših kredita poslovnih banaka koje se teško odlučuju na ovrhe i rasprodaju imovine. Banke su, barem dosad, radije reprogramirale kredite i ulazile u tzv. partnerski odnos s investitorom te bi zajednički pokušali prodati stanove uz minimalni pad cijene', objašnjava Buturac.