SLABLJENJE POTRAŽNJE

Cijene nafte pale prema 73 dolara, u fokusu trgovaca monetarna politika

27.06.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara budući da trgovce zabrinjava najavljeno podizanje kamatnih stopa u velikim gospodarstvima i njihov utjecaj na potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 74 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 73,44 dolara. U istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 68,63 dolara.

Trgovci su se fokusirali na poruke iz središnjih banaka SAD-a i eurozone da još nisu završili sa ciklusom podizanja kamatnih stopa koji bi trebao zauzdati inflaciju.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je u utorak da zbog tvrdokorno visoke inflacije ne mogu zaključiti ciklus podizanja kamtnih stopa.

Američki Fed napravio je na lipanjskoj sjednici pauzu, ali je poručio da će do kraja godine podići kamatne stope još dva puta.

Viši troškovi zaduživanja mogu opteretiti gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.

Zabrinutost za gospodarstvo potisnula je u drugi plan kratkotrajnu pobunu plaćeničke skupine Wagner protiv vlade u Moskvi i potencijalne probleme u opskrbi naftom. Wagnerovci su se povukli, sukob je izbjegnut, a nafta se ukrcava prema planu.

"Najnovije rasplamsavanje geopolitičke napetosti u kratkom je roku utrnulo i postalo nevažno u usporedbi s dugotrajnim makroekonomskim bojaznima", zaključio je Tamas Varga iz PVM-a.

Kretanje cijena uvelike će ovisiti o tome hoće li kineska potražnja za naftom u drugoj polovini godine ojačati. Premijer Li Qiang najavio je poticajne mjere, ne navodeći pojedinosti.

Cijene su na fizičkom tržištu u Londonu trenutno nešto više nego u ugovorima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da se stišao strah od poremećaja u opskrbi.

Nešto su pak niže nego u ugovorima s rokovima isporuke za dva mjeseca, što znači da trgovci u izračun uključuju neznatni višak u opskrbi, unatoč najavi Saudijske Arabije da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno.

Pozornost se sada okreće podacima o zalihama u SAD-u. Američki institut za naftu (API) objavit će ih tokom dana, a vlada sutra. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će pokazati pad zaliha u prošlom tjednu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak poskupio 51 cent, na 74,65 dolara.