NAJVEĆI SKOK U POVIJESTI

Cijena benzina u SAD-u skočila na 4,90 kuna

08.03.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Cijene benzina u SAD-u povećane su za 33 centa (2,5 kn) za galon u dva tjedna, što je najveći dvotjedni skok u povijesti tržišta benzina, prema ispitivanju s benzinskih crpki koje je u ponedjeljak objavila tvrtka Lundberg Survey

Posljednje Lundbergovo istraživanje u kontinentalnim gradovima SAD-a, provedeno u petak, pokazalo je nacionalni prosjek cijena od 3.51 dolara (18,5 kn) za galon (3.78 l) bezolovnog benzina (4,90 kuna po litri), što je povećanje za 32,7 centi od istraživanja prije dva tjedna.

"Oružani sukobi u Libiji potresli su međunarodno naftno tržište i stigli ovdje na benzinske crpke", izjavila je autorica istraživanja Trilby Lundberg.

Dok sukobi između oporbenih snaga i postrojbi lojalnih Moamaeru Ggadafiju sve više naliče na građanski rat, stručnjaci očekuju nastavak rasta cijena nafte, dodala je.

Od rujna 2010., cijene benzina su rasle za 82 centa, pokazalo je istraživanje.

Libija, koja leži na najvećim dokazanim zalihama nafte u Africi, u SAD izvozi samo tri posto svoje proizvodnje, no globalne gospodarske veze prenose učinak krize i na američke crpke.

Libija proizvodi laku sirovu naftu, koju najviše traže manje složene rafinerije u svijetu. Kako ta nafta postaje nedostupna, kupci su je prisiljeni zamijeniti sa sličnom

sirovinom drugih proizvođača, čime povećavaju potražnju i pokreću lančanu reakciju koja podiže cijene nafte i benzina u SAD-u, objasnila je Lundberg za CNNMoney.

Trenutačna prosječna cijena od 3.51 dolara za galon je 61 cent manja od rekordne cijene zabilježene u SAD-u u srpnju 2008. Današnja cijena je za 78 centi viša od cijene benzina prije godinu dana, kazala je Lundberg.

Tvrtka Lundberg Survey svojim je istraživanjem obuhvatila oko 2,500 benzinskih crpki u SAD-u.